Türkiye’deki Doğu Türkistanlı Öğrenciler Kayboluyor
20 Kasım 2018

Türkiye’deki Doğu Türkistanlı Öğrenciler Kayboluyor

Türkistan Press

Köklü Değişim Medya

Çin yönetiminin baskı ve tehditle geri çağırdığı Türkiye’de öğrenim gören Doğu Türkistanlı öğrencilerin akıbeti belirsiz.

2015 yılında eğitim için Türkiye'ye gelerek Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünü kazanan Uygur asıllı Alkamcan, Kasım 2015'te ailesinin ısrarı nedeniyle Doğu Türkistan’a döndü. Müslüman Uygur gencinden 3 yıldır haber alınamıyor.

Çin daha önce de medyaya yansıyan haberlerde, Çin dışına çıkıp eğitim gören öğrencileri geri getirebilmek için, ailelerine baskı yaparak telefonla arattığı biliniyordu. Pekin yönetimi de bizzat öğrencileri arayarak Doğu Türkistan’da ikamet eden ailelerinin zarar görebileceği tehdidi ile gençleri geri çağırıyor.

Nerede Olduğunu Ailesi de Bilmiyor

Ailesine Çin hükümeti tarafından baskı uygulanarak geri çağırılan Alkamcan’ın sınıf arkadaşları, hocalarının sürekli olarak Alkamcan hakkında bilgi almaya çalıştığını ancak ne ailesinin ne de başkasının öğrenci hakkında bilgi sahibi olmadığını söylüyor.

Türkiye’deki Doğu Türkistanlı Müslümanların, Çin yönetiminin takibinde olduğu ve geri getirebilmek için her türlü tehdidi kullandığı biliniyor. Doğu Türkistan’da inşa edilen toplama kamplarında tutulan milyonlarca Müslüman, iş eğitimi adı altında zorla komünist ideolojiyi dayatmak için beyin yıkama programları ile asimile edilmeye çalışılıyor.

Dünyanın gündeminde yer alan Çin’in zorba politikaları hakkında İslam beldeleri sessizliğini koruyor. Birçoğu Çin’in zorba politikalarını desteklerken, basında ise zulüm haberlerine karartma uygulanıyor.