Trump’tan İdlib Açıklaması: “Erdoğan’la Birlikte Çalışıyoruz”
19 Şubat 2020

Trump’tan İdlib Açıklaması: “Erdoğan’la Birlikte Çalışıyoruz”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Donald Trump, İdlib konusundaki sorunların çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte çalıştıklarını açıkladı. Bilindiği üzere, ABD himayesindeki Cenevre masasının altyapısı olan Astana ortaklığı sayesinde yıkılmak üzere olan Esed rejimi ayağa kaldırılmıştı.

Los Angeles'a hareketinden önce Joint Base Andrews Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, bir soru üzerine hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesini değerlendirdi.

Trump, güçlü ve sert bir lider olarak nitelendirdiği Erdoğan ile iyi ilişkisi olduğunu belirtti.

İdlib konusunda ABD ile Türkiye'nin yakın çalıştığını dile getiren Trump, "Erdoğan ile (İdlib konusunda) birlikte çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

ABD perde arkasında yer alsa da sık sık Suriye sahasındaki gelişmelerin kontrolü altında olduğunu ifade ediyor. Rusya, Türkiye ve İran’ın 2015 yılından itibaren Astana ortaklığı çerçevesinde sahada yürüttüğü operasyonlar, yıkılmaya yüz tutmuş zorba Esed rejimini yeniden ayağa kaldırmaya yönelik çabalardı.

Her ne kadar taraflar rol dağılımı gereği karşılıklı sert açıklamalarda bulunsa da, ABD’nin çıkarları doğrultusunda ortak bir hedef için çalışmış, bir milyon Müslüman katledilirken, milyonlarcası ise yerinden edilip mülteci konumuna düşürülmüştü. Bugün bu ortaklık masada resmen katil rejimi halka dayatmak için gün sayıyor.

ABD Cenevre’de başlayan siyasi süreç öncesi İdlib operasyonu ile sahanın karışmasını istemiyor. Türkiye bu doğrultuda İdlib’e asker ve mühimmat yığıyor. Süreç sonrasında İdlib’in zorba Esed rejimine teslim edileceği ve Astana ortaklığının da artık sonuna gelindiği görülüyor.