Türkiye’den Gerilimi Düşürme Çağrısı
19 Nisan 2024

Türkiye’den Gerilimi Düşürme Çağrısı

Köklü Değişim Medya

Gazze’de yaklaşık 7 aydır vahşi katliamlar sürerken Türkiye, İran ile “İsrail” arasındaki çatışmalarla ilgili açıklamada bulunarak gerilimi düşürme çağrısı yaptı.

“İsrail”in bu sabah İran’a yönelik ufak çaplı saldırısı sonrasında Ankara’dan çatışmaların büyümesinden endişe edildiğine dair açıklama yapıldı. Benzer açıklamalar İngiltere, Çin ve Mısır'dan da geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “‘İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Hadiselerin yakından takip edildiği ifade edilen beyanatta, tüm taraflar, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet edildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası toplumun önceliği, Gazze’deki katliamın durdurulması ve Filistin devletinin kurularak bölgemizde kalıcı barışın sağlanması olmalıdır”

İngiltere, Çin ve Mısır'dan da Benzer Açıklamalar

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “İsrail”in, İran'a saldırı düzenlediğine yönelik haberler hakkında yorum yapmaktan kaçınıp, "gerçekler netleşene kadar spekülasyon yapmam doğru olmaz" dedi. Sunak, gerilimin düşürülmesi çağrısını tekrarladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "Çin, gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eyleme karşı ve durumu yatıştırmak için yapıcı bir rol oynamaya devam edecek" taahhüdünde bulundu.

Ateşkes sürecinde rol alan ABD’nin yakın müttefiki Mısır’daki Sisi rejimi, “İsrail” ve İran arasındaki “düşmanlıkların tırmanmasından” derin endişe duyduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan paylaşımda çatışmanın genişlemesinin sonuçları ve bölgedeki istikrarsızlık konusunda uyarıda bulunuldu.

Almanya da saldırı sonrası itidal çağrısında bulunurken, hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, "Gerginliğin azaltılması tavsiye edilmeli, her ne pahasına olursa olsun bu yangını önlemeliyiz" açıklamasında bulundu. Rusya ve Çin’e odaklanan Amerika Birleşik Devletleri, 7 Ekim’den sonra bölgede savaşın yayılmaması ve işlerin kontrolden çıkmaması için büyük çaba gösteriyor. Washington’a bu stratejisinde bölgedeki müttefikleri de destek veriyor. Gazze’deki soykırıma rağmen bölgedeki İslam beldelerinin yönetimleri “İsrail”e karşı somut bir adım atmak yerine kınama mesajlarıyla katliam ve işgal geçiştiriliyor.

Bu kapsamda ABD’nin bölgedeki müttefiklerinden başta Türkiye, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan, Gazze’deki katliama yönelik somut bir adım atmazken “İsrail” ile ilişkililerini de sürdürüyor. Öte yandan ABD’nin çatışmaların büyümemesi yönündeki siyasetine ciddi ihtimam gösteriyorlar.