“Sisi’ye Yakın ‘İş Adamı’ Gazze’den Milyon Dolarlar Kazanıyor”
02 Mayıs 2024

“Sisi’ye Yakın ‘İş Adamı’ Gazze’den Milyon Dolarlar Kazanıyor”

Köklü Değişim Medya

Darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'ye yakınlığıyla bilinen bir şirket ‘İsrail'in Gazze'deki katliamlarından dolayı Mısır’a sığınmak isteehyn Filistinlilerden günde yaklaşık 2 milyon dolar kazanıyor.

Sina kabile lideri ve iş adamı İbrahim el-Organi'ye ait bir firma olan Hala Danışmanlık ve Turizm Hizmetleri, Gazze'nin Refah'ından Mısır'a geçen Filistinlilerden yetişkin başına en az 5.000 dolar ve 16 yaşın altındaki çocuklar için 2.500 dolar ücret alıyor.

Bu haberler daha önce de medyada yer alan Organi, Sina’daki milis güçleriyle Sisi rejimine yardımcı oluyor.

Bu şirket, Gazze'nin ‘İsrail’ ile sınırı olmayan tek çıkışı ve Filistinliler için kıyı bölgesinden tek çıkış yolu olan Refah geçiş noktasında transfer hizmetleri sağlama tekeline sahip.

Yalnızca son üç ayda şirketin savaşın yıktığı Gazze'yi terk etmeye çalışan çaresiz Filistinlilerden minimum 118 milyon dolar veya 5,6 milyar Mısır lirası kazandığı tahmin ediliyor.

Middle East Eye'ın çok sayıda raporu da dahil olmak üzere son aylarda Hala ve Organi hakkındaki uluslararası medya incelemelerine rağmen firma, ortalama günlük kazancının 2 milyon doları aşmasıyla Nisan ayında Filistinlilerden elde ettiği kazancı ikiye katladı.

Gazzeli Müslümanları aldığı fahiş ücretlerle sınırdan geçiren şirkete, Sisi rejimi ve ona bağlı emniyet ve istihbarat güçleri göz yumuyor.