John Bass’la Görüşen Fidan, Katar’a Gidiyor
16 Nisan 2024

John Bass’la Görüşen Fidan, Katar’a Gidiyor

Köklü Değişim Medya

Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass’la görüşmesinin ardından Katar’a gidiyor.

İşgalci “İsrail”in, İran’ın Şam’daki konsolosluk binasını bombalayıp yerle bir etmesi ve üst düzey askeri yetkilileri öldürmesinin ardından bölgede tansiyon yükselmişti. Washington’ın göz yumduğu İran’ın itibarını korumaya yönelik gösterişli ama etkisi olmayan misilleme saldırısının ardından ABD, bölgede kontrolü kaybetmemek için yoğun çaba sarf ediyor.

Bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, dün Ankara'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bölgede yaşanan son gelişmeler, Gazze'deki durum, Suriye'deki gelişmeler ile Ukrayna’daki son durum ve Karadeniz güvenliği konuları ele alındı.

Öte yandan Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns'ün Ramazan Bayramı'nda MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı aradığı öğrenildi. Burns'ün İran'ın ‘İsrail'e yönelik ‘Gerçek Vaat’ harekatına ilişkin MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın arabulucu olmasını istediği belirtildi.

İbrahim Kalın, Burns ile Gazze'de ateşkes müzakerelerine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunduğu ve görüşmenin ardından Hamas'la görüştüğü medyaya yansıdı.

Bu bilgiler, Washington’ın bölgede Ankara’yı aktif olarak rol verdiğini ortaya koyarken, John Bass ile görüşen Fidan’ın yarın da Katar’a gideceği duyuruldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Katar'a gerçekleştirmeyi planlandığı resmi ziyarette Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya gelecek.

Görüşmenin gündeminde Filistin ve Gazze’deki son durum yer alıyor.

Diplomatik kaynaklar, Fidan’ın Katar ziyaretinde Hamas yetkilileriyle de görüşeceğini aktardı.

Ankara, 7 Ekim’den bu yana “İsrail”in Gazze’de sürdürdüğü katliam ve işgale rağmen siyasi ve ticari ilişkilerini sürdürüyor. Rusya ve Çin’e odaklanan ABD, Gazze’deki çatışmanın genişlememesi ve kontrolden çıkmaması için bölgedeki müttefiklerini teyakkuza geçirmiş durumda. Ankara ve Tahran, sürekli bölgede çatışmanın genişlememesi gerektiğini ifade eden açıklamalarda bulunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan son açıklamasında, "İran, bölgede gerilimin tırmanmasını istemiyor ancak ‘İsrail’ rejimi macera ararsa bir sonraki tepkimiz süratli, daha güçlü ve daha kapsamlı olacaktır” ifadelerini kullanarak Washington’ın çatışmayı genişletmeme siyaseti ekseninde hareket ettiğini taahhüt etmişti.