Gazze’de Ateşkese Yaklaşıldığına Dair Açıklamalar Geliyor
29 Nisan 2024

Gazze’de Ateşkese Yaklaşıldığına Dair Açıklamalar Geliyor

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Hamas'ın önünde olağanüstü derecede cömert bir ateşkes teklifi var, hızlı karar vermeleri gerekiyor” açıklaması gelirken, Hamas’tan bir yetkili ise ‘İsrail'in sunduğu ateşkes anlaşmasının ana hatlarına olumlu yaklaştıklarını bildirdi.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen Hamas yetkilisi, Fransız haber ajansı AFP'ye ateşkes anlaşması taslağında "büyük bir sorun görmediklerini" açıkladı.

"‘İsrail’ yeni bir engel çıkarmadığı sürece mevcut atmosfer olumlu" diyen yetkili, son anlaşma taslağının detaylarına ilişkin ise bilgi vermedi.

Hamas yetkililerinin, Mısır'ın başkenti Kahire'de ‘İsrailli’ heyetle bugün bir araya gelerek son teklifle ilgili görüşme yapması bekleniyor.

Diğer yandan bugün Suudi Arabistan'da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Blinken, yarın sonlanacak ziyaretinde ateşkes anlaşmasına, esirlerin serbest bırakılmasına ve Gazze'ye yönelik insani yardım çalışmalarının artırılmasına dair görüşmeler düzenleyecek.

Blinken, Washington’ın ‘İsrail'in Refah'a saldırmasına karşı olduğunu bir kez daha tekrarlarken Hamas Hareketi’nin Gazze'de ateşkes konusunda doğru kararı vereceğine inandığını söyledi.

Washington, ülke çapına yayılan üniversitelerdeki öğrenci protestoları ve arkasında durduğu işgalci “İsrail”in vahşi katliamları nedeniyle büyük bir baskı altında. Seçimlerin yaklaşması nedeniyle Biden yönetimi Gazze’de sükuneti sağlamaya ve çatışmanın yayılmaması için büyük çaba sarf ediyor.

Hamas'ın önünde ‘İsrail’den gelen olağanüstü derecede cömert bir teklifin olduğunu söyleyen Blinken, “Bir karar vermek zorundalar ve hızlı karar vermeleri gerekiyor. Umarım doğru kararı verirler” ifadelerini kullandı.

ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda aylardır yürütülen ateşkes anlaşması çalışmalarında henüz somut bir sonuç elde edilemedi. ‘İsrail’ Dışişleri Bakanı Israel Katz, cumartesi günü yaptığı açıklamada Hamas'ın anlaşmayı kabul etmesi halinde Refah'a kara operasyonunu askıya alacaklarını belirtmişti.