Heniyye’den Ulusal Birlik Hükümetine Yeşil Işık
22 Nisan 2024

Heniyye’den Ulusal Birlik Hükümetine Yeşil Işık

Köklü Değişim Medya

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yetkililerle görüşmelerinin ardından verdiği röportajda, “ortaklık temelinde ulusal birlik hükümeti kurabilir” açıklamasında bulundu.

Heniyye, “Hamas, Gazze'nin idaresinde tek söz sahibi olma konusunda ısrarcı değil ama biz Filistin halkının bir parçasıyız ve ortaklık temelinde ulusal birlik hükümeti kurabilir ve Gazze'nin yönetimi konusunda anlaşabiliriz” dedi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ordusunun Refah kentini işgal etmesine karşı da uyarıda bulunarak, sahadaki direniş gruplarının hazır olduğunu vurguladı.

Heniyye’nin yayınlanan röportajında şu ifadeler yer aldı: “Siyonist düşmanın, Gazze'nin her noktasını, her yerini, her kasabasını, her şehrini işgal etme kararı aldığı çok açık, özellikle aylardır Refah konusunda bunu konuşuyorlar.”

Heniyye, Washington'un Refah'ın işgali konusundaki tutumuyla ilgili olarak da “ABD'nin tutumu, sivillerin zarar görmesini istemediğini söylese de aldatıcıdır, bu bir yanıltma operasyonudur” dedi.

Heniyye, “Tüm kardeş ülkelere, Mısır'daki, Türkiye'deki kardeşlerimize, arabulucu olarak Katar'daki kardeşlerimize ve Avrupa ülkelerine, hem (“İsrail”) saldırganlığı dizginlemek ve Refah'a girilmesine engel olmak için hem de Gazze Şeridi'nden (“İsrail” ordusunun) tamamen çekilmesi ve Gazze'ye yönelik saldırıların sona ermesi için harekete geçme çağrısında bulunuyorum” çağrısında bulundu.

Savaş Sonrası Gazze’nin Yönetimi

“İsrail” saldırılarının sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'nin yönetiminin nasıl olacağı hakkında konuşan Heniyye, “Ortak Arap gücü gibi bazı ülkelerin adının geçtiği seçenekler ve alternatifler var” dedi.

Heniyye, “Görevi Filistin halkını desteklemek ve (“İsrail”) işgalinden kurtulmalarına yardımcı olmak olan herhangi bir Arap ya da İslami gücü memnuniyetle karşılarız. Ancak bir Arap ya da uluslararası güç işgale koruma sağlamak için gelirse, bu kesinlikle reddedilir” şeklinde konuştu.

Gazze'nin idaresiyle ilgili bazı alternatifler ortaya atıldığını ancak bunların başarı elde etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Heniyye, ‘Gazze Şeridi'nin yönetiminin Filistinlilerin iradesiyle yapılması gerektiğinin’ altını çizdi.

Heniyye, “Hamas, Gazze'nin idaresinde tek söz sahibi olma konusunda ısrarcı değil ama biz Filistin halkının bir parçasıyız ve ortaklık temelinde ulusal birlik hükümeti kurabilir ve Gazze'nin yönetimi konusunda anlaşabiliriz” ifadesiyle Mahmut Abbas yönetimindeki FKÖ (Filistin Kurtuluş Örgütü” ile ortaklığa yeşil ışık yakmış oldu.

Bu birleşme çağrısının ilk adımı daha önce İslam İş Birliği Teşkilatı’nın (İİT) Gazze konulu olağanüstü toplantıda atılmış ve sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer almıştı:

“Filistin Kurtuluş Örgütünün, Filistin halkının tek meşru temsilcisi olduğuna vurgu yaparak, tüm Filistinli grup ve güçlere FKÖ çatısı altında toplanma ve FKÖ’nün liderliğindeki ulusal ortaklık çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapar.”

Bu çağrının ABD ve “İsrail”in hedefleri doğrultusunda olduğu ve bu ikilinin de Hamas’ın ortadan kaldırılması yönünde pek çok kez açıklamalar yaptığı biliniyor. Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass ile görüşmesinin ardından Katar’da Heniyye ile görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çoğu işgal edilmiş sembolik bir Filistin devletini öngören ABD’nin “İki Devletli Çözüm” planı için çalıştıklarını basın açıklamasında sık sık tekrarlamıştı. Fidan ayrıca Hamas’ın da bu plan çerçevesinde açıklamalarda bulunmasını istediklerini ifade edip, bu çözümle birlikte Hamas’ın silah bırakıp, siyasi bir parti olarak devam edeceğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Heniyye: “Ulusal Meseleler”

Heniyye “Bunlar (Gazze'nin yönetimi) ulusal meselelerdir. Gazze'de, Batı Şeria'da veya her ikisinde de Filistin'in durumunu ne işgalcilerin ne de başkasının düzenlemesine izin vermeyeceğiz.” dedi.

Heniyye’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“-İşgal güçleri, evime, evlatlarıma, torunlarıma kadar uzanan böyle bir katliamın, devam eden müzakerelerde taviz vermeleri konusunda hareketin lideri ve yönetimi üzerinde baskı oluşturacağını sanıyorlar. -‘İsrail'in şu ana kadar yapılan tüm oturumlara ve arabulucular aracılığıyla sunulan onlarca belgeye rağmen Gazze'de ateşkesi kabul etmedi, tek istediği esirlerini kurtarmak ve ardından Gazze'ye yönelik savaşı yeniden başlatmak, bu da mümkün değil.

‘İsrail’, Hamas ve direnişin, sanki Gazze Şeridi'nin ya da Gazze Şeridi'nin bir bölümünün işgalini meşrulaştırıyormuşuz gibi, ‘İsrail’ ordusunun konuşlandırılması için haritaları kabul etmesini istiyor. Bu mümkün değil. ‘İsrail’ ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi gerekiyor. ‘İsrail’, yerinden edilenlerin Gazze'nin kuzeyine dönmesini de istemiyor. Sınırlı sayıda ve kademeli olarak geri dönüşü kabul ediyor. Bu da yapılamaz. 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Gazze'den 14 bine yakın Filistinliyi tutukladığı bir dönemde, takas konusunda çok basit rakamlar ortaya koyuyor.”

-Gazze topraklarındaki direniş Filistin halkını savunmaya devam edecek konumda.

-Düşman bu silahı, bu bayrağı, bu iradeyi, direnme azmini ve bu kararlılığı kıramayacaktır.”