Erdoğan: “‘İsrail’le Yoğun Ticari İlişkileri Artık Ayakta Tutmuyoruz”
24 Nisan 2024

Erdoğan: “‘İsrail’le Yoğun Ticari İlişkileri Artık Ayakta Tutmuyoruz”

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Beştepe'de görüştü ve ortak basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda öne çıkan başlık, "Sık sık ‘İsrail'e karşı sesinizi yükseltiyorsunuz yoğun ticari ilişkileri de ayakta tutuyorsunuz" sorusu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu soruya şu yanıtı verdi:

"Yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, o iş bitti. Bunu da kısa zaman önce Dışişleri Bakanım açıkladı. Şu anda İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılardaki ölüm sayısı 45 bini buldu. Gazze'de her taraf yıkılmış durumda. Şu anda rehinelerin takası noktasında bir gayretin içerisindeyiz, temenni ederiz ki bu takasta başarılı oluruz. Burada çocuk, kadın, yaşlı maalesef ağır manzara var. Bu manzarayı Alman dostlarımızın görmesi lazım. Gazze, Filistin tamamıyla yerle yeksan olmuş”

Hatırlanacağı üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Katliamı kınıyoruz ama ‘İsrail’ serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke" diyen Zeybekçi, ‘İsrail'le ticaretin sürmesi gerektiğini savundu. Zeybekçi, "Hassas çalışma yapılması gerektiğini savunuyoruz. Yasaklı ürünlerden ziyade belki kayda alma şeklinde…6 satıp 1 aldığımız bir ülke… ‘İsrail'de çok önemli bağlantıları olan arkadaşlarımız da var" diyerek ticareti sürdüren yakın arkadaşlarının menfaatine dikkat çekmişti.

Erdoğan’ın, Beştepe’deki basın toplantısındaki konuşmasında, "İlişkilerimizi geliştirme konusunda hemfikiriz" dedi ve Almanya-Türkiye ikili ticaret hacmini 60 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Erdoğan, "Almanya ile savunma sanayiindeki kısıtlamaları gündemden çıkarmalıyız" çağrısında bulundu. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ise görüşmenin son derece yararlı olduğunu belirterek "Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya'nın bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"İlişkilerimizi geliştirme konusunda hemfikiriz. Bugün görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu ilişkileri ikili olarak ele alma fırsatını bulduk. Turizm alanındaki iş birliğimiz de her geçen gün gelişmektedir.

Her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Avrupa ile birlikte Almanya'da yükselen İslam düşmanı örgütlere ilişkin endişelerimiz giderek artıyor. PKK FETÖ başta olmak üzere insanlarımızın huzurunu kaçıran terör örgütleri ile mücadeleye de değindik. Terörle mücadele hususunda Alman makamlarından daha fazla destek beklediğimizi ifade ettim. Türkiye-AB ilişkileri de gündemimizde yer aldı. Almanya-Türkiye ikili ticaret hacmini 60 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Almanya ile savunma sanayiindeki kısıtlamaları gündemden çıkarmalıyız.

‘İsrail'in Gazze Saldırıları

Gazze'deki zulümlerin son bulması çağrımızı tekrarladım. ‘İsrail'in saldırıları devam ettiği müddetçe bölgesel küresel barışa yönelik tehditler arıyor. ‘İsrail’-İran arasındaki gerilim bunu en çarpıcı örneğidir. Bundan sonra da ateşkesin sağlanması, kesintisiz ve yeterli insani yardımın Filistin halkına ulaştırılmasına yönelik çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz. ‘İsrail’ yönetiminin Gazze'de işledikleri insanlık suçlarını ve katliamlarını gündemden düşürme çabalarına prim verilmemesi gerekiyor. Netanyahu, sırf siyasi ömrünü uzatmak adına kendi vatandaşları dahil tüm bölgemizin güvenliğini tehlikeye atıyor."

Steinmeıer, 76 Yıllık İşgal ve Katliamın Üzerini Örtüp, Hamas’ı Suçladı

İşgalci “İsrail”e Gazze’de sürdürdüğü soykırımda destek veren Steinmeier, “7 Ekim saldırısı olmasaydı Ortadoğu'daki bu savaş olmazdı. Filistinliler için siyasi bir perspektif olmalı” ifadesiyle “İsrail”in 76 yıldır sürdürdüğü katliam ve işgalin görmezden geldi.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’in öne çıkan açıklamaları şöyle:

"Hemşehrilerinizin konukseverliğini son 3 günde birebir yaşadım. Gaziantep, Ankara'ya davetiniz için teşekkür ederim. Görüşmelerim son derece yararlı oldu. Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya'nın bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur.

İnsani ilişkiler bağlarımızı özel kılıyor. İlişkilerimiz çok uzun bir geçmişe dayanıyor. Tarihi bağlarımız son derece güncel. Dün deprem bölgesini ziyaret ettim ve orada yeniden inşa çalışmalarının ne kadar takdire şayan olduğunu ifade ettim. Suriyeli göçmenler de bu depremlerin mağdurları oldular. Onlarla da konuştum. Almanya olarak depremzedeleri desteklemeye devam edeceğiz.

İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz, birbirimize ihtiyacımız var. Ortak çözümler bulmalıyız. Kıbrıs ve Ukrayna konusu da ele aldık. 7 Ekim saldırısı olmasaydı Ortadoğu'daki bu savaş olmazdı. Filistinliler için siyasi bir perspektif olmalı."

Soru-Cevap

İki lider konuşmalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

“Faillere Hak Ettikleri Cezayı Verecekler”

Almanya Cumhurbaşkanı ise "Alman hükümeti aşırı ırkçılara karşı nasıl bir önlem alacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bahsettiğiniz olay beni de sizin kadar üzüyor dedim. Solingen'deki son kundaklama olayı farklı. Solingen'deki saldırının 30. yıl dönümü vesilesiyle konuşma yaptım. Bu kadar etkili etkinlikten sonra benzer olayın tekrarlabileceğini düşünemezdik. Yeni bir saldırı oldu maalesef. Alman güvenlik güçleri bu faillere hak ettikleri cezayı verecekler."