ABD, Ateşkes İçin Hamas’ı Katar’la Tehdit Ediyor
04 Mayıs 2024

ABD, Ateşkes İçin Hamas’ı Katar’la Tehdit Ediyor

Köklü Değişim Medya

Washington Post’ta yer alan haberde, **ABD’nin, Hamas tarafı ateşkesi imzalamazsa, Katar’dan Hamas’ın ofisini kapatmasını ve sınır dışı etmesini istediği ifadeleri yer aldı.

Cuma günü yayınlanan haberde Washington Post, adı açıklanmayan bir ABD'li yetkilinin, Washington'ın, Doha'ya, Hamas grubunun ‘İsrail’ ile ateşkes anlaşmasını reddetmeye devam etmesi halinde Hamas'ı sınır dışı etmesini söylediğini aktardı.

Katar’dan Hemen Harekete Geçti

Bugün Katar Hükümetinden bir yetkili Reuters'a, Katar'ın, ‘İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında arabuluculuk rolünün daha geniş bir şekilde gözden geçirilmesi kapsamında Hamas'ın siyasi ofisini kapatabileceğini söyledi.

Yetkili, Katar’ın, Hamas'ın siyasi ofisi işletmeye devam etmesine izin verip vermemeyi değerlendirdiğini ve daha geniş incelemenin, yedi aylık çatışmada arabuluculuk yapmaya devam edip etmemenin değerlendirilmesini de içerdiğini aktardı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Katar arabuluculuk yapmayacaksa siyasi ofisi elinde tutmanın bir anlamı olmayacak. Yani bu yeniden değerlendirmenin bir parçası" ifadesiyle açıklamaya netlik kazandırdı.

Yetkili, Katar hükümetinin grubun ofisini kapatmaya karar vermesi durumunda Hamas'ın Doha'yı terk etmesinin istenip istenmeyeceğini bilmediğini ancak yetkili, Katar'ın kendi rolüne ilişkin değerlendirmesinin ‘İsrail’ ve Hamas'ın devam eden müzakereler sırasında nasıl davranacağına göre şekilleneceğini söyledi.

Hamas’ın ABD’nin “İki Devletli Çözüm” planına ve “İsrail”in belirlediği ateşkes maddeleri doğrultusunda imza koyması için Katar’ın yanı sıra Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan de telkinlerde bulunuyor.

Hamas’ın büyük bir baskı altında olduğu ortaya çıkarken bugün Kahire’den önemli bazı haberlerin geleceği tahmin ediliyor. Hamas, müzakereler için bugün Kahire’de olacak.