Almanya Başbakanı Scholz, Çin’de Şi Cinping İle Görüştü
16 Nisan 2024

Almanya Başbakanı Scholz, Çin’de Şi Cinping İle Görüştü

Köklü Değişim Medya

Çin'i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u başkent Pekin'de ağırlayan Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna'daki çatışmanın bir an önce çözüme kavuşturulması için kişisel çıkar peşinde koşmak yerine barış ve istikrara önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Çin Devlet kanalı tarafından yapılan açıklamada, Şi’nin Scholz ile Ukrayna krizi konusunda derinlemesine görüş alışverişinde bulunduğu, iki liderin, "Çin ve Almanya'nın BM Şartı'nın hedef ve ilkelerini korumaya kararlı oldukları, nükleer silah kullanımına ve barışçıl nükleer tesislere yönelik saldırılara karşı olduklarını" dile getirdikleri aktarıldı.

Şi, ayrıca Almanya Başbakanı ile görüşmesinde, Ukrayna krizinin kontrolden çıkmasını önlemek için tüm tarafların mümkün olan en kısa sürede barışı yeniden tesis etmek adına çalışması gerektiğini ekledi.

Tarafların, uluslararası gıda güvenliği sorunlarının uygun bir şekilde çözülmesinden ve uluslararası insancıl hukuka uyulmasından yana olduklarını da kaydettiği belirtildi.

ABD’nin egemen olduğu uluslararası statükoya meydan okuyan Moskova’yı zayıflatmak ve geri adım attırmak için başlattığı Ukrayna savaşında Almanya ekonomik yönden en ciddi zarara uğrayan ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Otomobil Üreticilerine Adil Rekabet Çağrısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin ziyaretinde otomobil üreticilerine adil rekabet çağrısında bulundu.

Şangay'da Tongji Üniversitesi öğrencileriyle buluşan Scholz, Çin'de Alman otomobil şirketlerinin yatırımlarına değinirken, "Her zaman açık olması gereken tek şey, rekabetin adil olması gerektiğidir" ifadesini kullandı.

Adil rekabetle aşırı üretimin olmayacağını ve telif haklarının zarar görmeyeceğini aktaran Scholz, Alman şirketlerin pazara tam erişimi, lisanslar, fikri mülkiyetin korunması ya da yasal kesinlik konularında Çin'den taleplerinin devam ettiğini dile getirdi. Çin'den gelen rekabet konusunda korkuya gerek olmadığını yineleyen Scholz, Japon ve Kore otomobillerinin Alman pazarına girdiğinde tüm pazarı ele geçirebileceklerine yönelik değerlendirmeleri hatırlattı.

Olaf Scholz, "Artık Almanya'da Japon arabaları var, Japonya'da da Alman arabaları var. Aynı şey Çin ve Almanya için de geçerli" dedi.

İş dünyası heyetiyle gerçekleştirdiği ziyarette Scholz, Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kurumların güçlendirilmesi konusunda da çağrıda bulundu.

Scholz, ayrıca Alman otomobil tedarikçisi Bosch'un Chongqing'deki hidrojen yakıt hücresi tesisini ziyaret etti.

Scholz'dan Üstü Örtülü Tayvan Mesajı

Scholz, Çin'den ismen bahsetmeden, küçük ülkelerin büyük ülkelerden korkarak yaşamak zorunda kalmaması ve sınırların zorla değiştirilmemesi gerektiğini söyledi.

"Bu ilkelerden biri de komşularımızdan korkmamamız gerektiğidir" diyen Scholz, "Bunu kendi hayatımızda da isteriz. Eğer komşumuz büyük, güçlü, kaslı biriyse, o zaman her zaman merhaba demek ve bize asla zarar vermeyeceğinden emin olmak isteriz." ifadelerini kullandı.

Bu ifadeleriyle Tayvan’ı savunan Scholz, Gazze’de vahşi katliamlar gerçekleştiren “İsrail”i ise kayıtsız şartsız destekliyor.