Türkiye’de Kapitalist Gelir Dağılımı: Yüzde 20 Azınlık Gelirin Yarısını Alıyor
27 Eylül 2022

Türkiye’de Kapitalist Gelir Dağılımı: Yüzde 20 Azınlık Gelirin Yarısını Alıyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kapitalist iktisat nizamını uygulayan Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik kesim gelirin neredeyse yarısı olan yüzde 47,5’lik dilimi alıyor. Türkiye’yi bu adaletsiz taksim sıralamasında kapitalizmin lokomotifi ABD ve İngiltere izliyor.

Türkiye’de gelir dağılımı tablosu tıpkı diğer dünya ülkeleri gibi “Bu taksimi kurt yapmaz kuzular şah olsa” dizelerini dedirtecek cinsten. Tablodaki rakamların birbirine yakın olması uygulanan ortak nizam kapitalist demokrasinin bozuk bir nizam olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye, Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 37 üyesi arasında gelir dağılımı adaletsizliğinin en yüksek olduğu 4. ülke. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde ise gelir eşitsizliğinde Türkiye’den daha kötü durumda olan tek ülke Bulgaristan.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de halkın yüzde 40’ı gelirin sadece yüzde 16,5’ini alıyor. En zengin yüzde 20’lik grup ise gelirin yüzde 47,5’ini alıyor.

Gelir dağılımı eşitsizliğinin ölçülmesinde en çok kullanılan yöntemlerin başında Gini katsayısı geliyor. Gini katsayısı 0 ile 1 arasında bir değer. Sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça ise gelir dağılımında bozulmayı anlatıyor. OECD’nin 2021 veya en yakın yıl verilerine göre zirvede 0,487 puan ile Kosta Rika yer alıyor. Ardından Şili (0,46) ve Meksika (0,42) geliyor. Dördüncü sıradaki Türkiye’nin 2018 yılındaki Gini katsayısı ise 0,397 puan.

Türkiye’den Sonra Kapitalizmin Lokomotifi ABD ve İngiltere Geliyor

OECD verisinde Türkiye’den hemen sonra kapitalizmin lokomotifi ABD (0,395) ve İngiltere’nin (0,366) gelmesi dikkat çekiyor.

Gelir dağılımının hesaplandığı diğer yöntem ise toplumdaki en yüksek ve en düşük gelire sahip grupların toplam gelirden aldıkları payların karşılaştırılması. Toplumun en zengin yüzde 20’lik kesiminin geliri ile en yoksul yüzde 20’lik kesiminin gelirine oranı karşılaştırılarak P80/P20 hesaplanıyor. Farkın fazla olması gelir dağılımı eşitsizliğinin yüksek olması anlamına geliyor.

OECD’nin 2021 veya en yakın yıl verilerine göre Türkiye 37 OECD üyesi arasında gelir dağılımı eşitsizliğinin en yüksek olduğu 5. ülke.

P80/P20 oranında eşitsizliğin en fazla olduğu 13,3 puan ile Kosta Rika. Ardından Şili (10,3), Meksika (8,9) ve ABD (8,4) geliyor. En düşük ise 3,2 puan ile Slovakya’da.

Türkiye’de Gelirin Yarısını Yüzde 20’lik Kesim Alıyor

TÜİK’in sıralı yüzde 20'lik gruplar itibarıyla yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirinin dağılımı da Türkiye’de gelir adaletsizliği gösteriyor.

2020 anket yılı ve 2019 referans yılı verilerine göre Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik kesim gelirin yüzde 47,5’i alıyor. En yoksul yüzde 20’lik kesim ise gelirin sadece yüzde 5,9’unu alabiliyor.