Trump ve Erdoğan’dan Karşılıklı İltifatlar
15 Ekim 2018

Trump ve Erdoğan’dan Karşılıklı İltifatlar

Köklü Değişim

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Donald Trump, Rahip Brunson’ın serbest bırakılmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Serbest bırakılan Rahip Brunson bugün 14:30'da Oval Ofis'te olacak. Onunla görüşmek ve tanışmak harika olacak. Harika bir Hristiyan ve zorlu bir tecrübe yaşadı. Yardımı için Başkan Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum" mesajı attı.

Trump, bir sonraki tweet'inde ise, "Rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılması ve geri dönmesinde Türkiye ile herhangi bir anlaşma yapılmadı. Ben rehineler için anlaşma yapmam. Brunson kararı Türkiye ile ABD arasında iyi, belki de harika ilişkilere yol açacak." açıklamalarında bulundu.

Trump’ın attığı tweetlerin hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan cevaben attığı tweet’te“Sayın Başkan Donald Trump, her zaman vurguladığım gibi Türk yargısı kararını bağımsız bir şekilde verdi. Umuyorum ki ABD ve Türkiye iki müttefike yakışır biçimde iş birliğine devam eder. PKK, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı ortak bir mücadele yürütür.” Beyanında bulundu.

Trump’ın gönderdiği mesajda “yardımı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyorum” söylemi gözlerden kaçmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bağımsız yargı” üzerinde gölgesi olduğunu hissettiren bu tweet’e karşılık olarak “Sayın Başkan Donald Trump, her zaman vurguladığım gibi Türk yargısı kararını bağımsız bir şekilde verdi.” cevabı ile bu kararda kendisinin müdahil olmadığını, kararı yargının bağımsız aldığını anlatma uğraşına girdiği hissedildi.

Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan yaklaşık iki ay önce Papaz krizi başladığında “Bu fakir bu görevde olduğu sürece o terörsti (Papaz Brunson) alamazsın” açıklamasında bulunmuştu. Ekonomik dengelerin bozulduğu bir zamanda gelen karşılıklı açıklamalar, dövizdeki dalgalanmanın hızını artırmış ve dolar zirveyi görmüştü. Cuma hutbelerinde “Dün 15 Temmuz işgal girişimine göğsünü siper ettiği gibi, bugün de ekonomik ve teknolojik her türlü saldırıya korkusuzca karşı koymasını bilecektir. Nihayetinde hak ile bâtıl arasındaki savaşın adı, zamanı, zemini ve şartları değişmiş olsa da değişmeyen tek bir gerçek vardır ki, o da; 'Ey iman edenler! Eğer siz Allah'ın dinine yardım ederseniz O da size yardım eder, ayaklarınızı kaydırmaz' ilâhî fermanıdır." mesajı ile ekonomik cihad ilan edilmişti. ABD mallarına boykot çağrıları, sert söylemler, IPhone marka telefonlarını kıranlar, ekonomideki tüm kötü gidişatın müsebbibi olarak hedef tahtasına ABD’yi koymuştu.

Bugün ise tüm bu hengamenin yerini, sosyal medyada başkan Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşılıklı iltifatları aldı. Trump, yakında ABD’de yapılacak seçim öncesi Papaz Brunson’ı Oval Ofis’te bizzat ağırlayarak halkın gözünde kahramanlığını ilan ederken, Türkiye’de de iktidar, yerel seçimler öncesi doların gevşemesi ile rahat bir nefes almış oldu. Dövizdeki manipulatif yükselmenin payı sıyrılmasına rağmen, ekonomik göstergelerin alarm vermesine bağlı olarak dolardaki seviyenin nasırlaşarak 6 TL civarına demirlediği görülüyor.