Trump: “Paramızla Pakistan’a İş Yaptıramıyoruz”
20 Kasım 2018

Trump: “Paramızla Pakistan’a İş Yaptıramıyoruz”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Donald Trump, Pakistan'a hakaret ederek artık para yardımında bulunmayacaklarını açıkladı. Pakistan Başbakanı İmran Han, Trump’a cevap olarak ABD, Afganistan’daki terörle mücadeledeki başarısızlığından dolayı Pakistan’ı günah keçisi ilan ettiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada:

"Pakistan'a artık milyarlarca dolar ödeme yapmayacağız çünkü paramızı alıp bizim için hiçbir şey yapmıyorlar. Elbette ki Usame bin Ladin'i çok daha önce yakalamamız gerekirdi. Dünya Ticaret Merkezi saldırısı öncesinde bu konudan kitabımda bahsettim. (Bill) Clinton şansını kaçırdı. Pakistan'a milyarlarca dolar ödeme yaptık, bize (bin Ladin'in) orada yaşadığını bile söylemediler. Ahmaklar." ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca bundan sonra ABD’nin "karşılık almadan vermeyeceğini" söyleyerek Pakistan’ı tehdit etti.

Uzun zamandır süregelen bu ağız dalaşı, ABD’nin Afganistan’daki hezimeti ile alakalı. ABD, Pakistan’ı daha öncede tehdit edip mali yardımları da kesmişti. Her ne kadar Bin Ladin hakkında bilgi vermedikleri için Pakistan’ı suçlasa da, ABD’nin helikopter kaldırıp ülke içinde rahatlıkla operasyon yapabilmesi aslında İslamabad yönetiminin Washigton ile derin bir işbirliği içinde olduğunun en net kanıtı. Taliban ile barış görüşmeleri sürerken gelen bu açıklamalar, Pakistan’ı yeniden Afganistan’da ABD’den bağımsız, güvenilir bir profil ile sahaya sürmek için kurgulanmış siyasi manevra olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Pakistan’dan Trump’a Sert Cevap

Pakistan Başbakanı İmran Han, Trump’ın açıklamalarına cevaben, ABD’nin Afganistan’daki başarısızlığından dolayı Pakistan’ı günah keçisi ilan ettiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Pakistan'a artık milyarlarca dolar ödeme yapmayacağız” açıklamasına Pakistan’dan cevap gecikmedi. Pakistan’ın 11 Eylül saldırılarında parmağı olmamasına rağmen ABD’yle birlikte savaşa dahil olduğunu, bu savaşta 75 bin can kaybı ve 123 milyar dolarlık maddi kayıp yaşadıklarını belirten Pakistan Başbakanı İmran Han, ABD’nin mali yardımının ise sadece 20 milyar dolar olduğunu beyan etti.

Pakistan Başbakanı Han, ABD’nin Pakistan sınırındaki operasyonlarında maddi zararla birlikte milyonlarca insanın yerlerinden edildiğini açıkladı. Han, ABD’nin Afganistan’da 140 bin kişilik NATO birliği ile 250 bin kişilik Afgan birliğine ve 1 trilyon dolarlık harcamaya rağmen başarısız olduğunu, Pakistan’ı günah keçisi ilan etmek yerine, Taliban’ın bugün neden çok daha güçlü olduğuna dair özeleştiri yapması gerektiğini söyledi.

ABD, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Afganistan, Irak, Pakistan gibi ülkelerin topraklarında Terörle Savaş adı altında sınır ötesi askeri operasyon başlatmış, milyonlarca masum insanı katletmişti.