Suriye Milli Ordusu: “Maaş ve Silahlarımızı Türkiye Karşılıyor”
13 Ağustos 2018

Suriye Milli Ordusu: “Maaş ve Silahlarımızı Türkiye Karşılıyor”

Reuters

Köklü Değişim Medya

Muhalif Suriye Milli Ordusu Komutanı Albay Haitham Afisi, "Milli Ordu'ya destek Türkiye'den. Bu konuda ortak başka hiçbir ülke yok, gerekirse milli ordu ile İdlib'deki Türkiye destekli muhalifleri hızla birleştirebiliriz ” dedi.

Muhalif Suriye Milli Ordusu'nun maaşını, gerektiğinde silahlarını ve lojistik ihtiyaçlarını Türkiye karşılıyor. Suriye'nin kuzey batısındaki 35 bin kişilik ordunun komutanı Albay Haitham Afisi kendilerini destekleyen 'tek ülkenin Türkiye' olduğunu açıkladı.

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Azez bölgesinde konuşan Afisi, "Milli Ordu'ya destek Türkiye'den. Bu konuda ortak başka hiçbir ülke yok" dedi.

Reuters haber ajansına mulakat veren Albay Afisi, "Şuan işin başlangıcındayız. Birçok güçlükle karşılaştık fakat üstesinden gelmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Düşmanımız Esed, PKK ve IŞİD

Suriyeli muhalif komutan savaşçılarına üniforma giydirdiğini, yeni kurulan "hukukun ve adaletin temsilcisi polis güçleriyle birlikte çalışmayı" ve diğer muhalif gruplarla rekabete girmemeyi emrettiğini ifade eden Afisi, Suriye Milli Ordusu'nun düşmanlarının "Esed, PKK ve IŞİD" olduğunu söylüyor.

Habere göre bölgedeki muhalif gruplar kendi mahkemelerini, hapishanelerini kurmaktan ve tutuklamalar yapmaktan da men edildi. Türkiye, bölgede Esed'e karşı savaşan muhaliflere sadece askeri yardım yapmıyor. Muhaliflerin en güçlü olduğu yerlerden olan ülkenin kuzeybatısında hastaneler ve okullar da açıyor. Bölgede PTT'nin en az beş tane bürosu bulunuyor.

“Gerekirse İdlib’deki Türkiye Destekli Muhalefet İle Hızla Birleşebiliriz”

Suriye'ye 2016 yılında Fırat Kalkanı Operasyonu ile bu yıl başında ise Zeytin Dalı operasyonu ile giren Türkiye ordusunun İran ve Rusya'yla yapılan anlaşma kapsamında İdlib çevresine konuşlanmış 12 askeri kışlası bulunuyor. Türk ordusu Fırat Kalkanı operasyonunda Cerablus ve Azez'i IŞİD'den aldı. Zeytin Dalı operasyonu ile ise Türk ordusu PKK/YPG'nin kontrolündeki Afrin'i ele geçirdi. Ankara'nın desteklediği Suriye Milli Ordusu'nun komutanı Afisi, “eğer gerekirse milli ordu ile İdlib'deki Türkiye destekli muhalifleri hızla birleştirebiliriz. Suriye'de devrimden yana olan her gruba elimizi uzatmaya hazırız" dedi.

Reuters’in sorularına Türkiye Dışişleri Bakanlığından henüz cevap gelmedi.

Hedef Esed mi? Muhalefetin Son Kalesi İdlib mi?

Esed’in İdlib’e resmen saldırı başlatması ile eş zamanlı açıklamalarda bulunan Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu komutanı Albay Afisi, hedeflerinin Esed değil de, muhalefetin elinde kalan son kalesi İdlib olduğunu “gerekirse İdlib’deki Türkiye destekli bir kısım muhalefet ile hızla birleşiriz” tehdidi ile beyan ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, “Suriye’nin ılımlı muhalefeti ile Türkiye’yi, İdlib bölgesinde Nusra sorununu çözmeye çağırdık” açıklaması sonrasında, İdlib sahasında Rusya destekli Esed rejiminin katliamları başlamıştı. Tıpkı Halep, Doğu Guta ve Kuneytra da olduğu gibi muhalefetin son kalesi olan İdlib’in de rejime teslim edilmesine yönelik siyasi ve askeri operasyonlar peşpeşe gelmeye devam ediyor.

Astana görüşmeleri sonrası masada dirilen Esed rejimi, gerekli tüm desteği almış ve tüm gücüyle halkın devrimine son darbeyi vurmak için fırsat kolladığı aşikâr. Tüm açıklamaların birbiri ile örtüşmesi de yakında İdlib’de yaşanacak yıkımın habercisi olarak görülüyor.