Rusya, Ermenistan'daki Askerlerinin Bir Kısmını Çekiyor
10 Mayıs 2024

Rusya, Ermenistan'daki Askerlerinin Bir Kısmını Çekiyor

Köklü Değişim Medya

Çarşamba günü Moskova’da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rus güçlerinin bir kısmının Ermenistan çekilmesi konusunda anlaştı.

Rusya'nın Interfax haber ajansına konuşan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, perşembe günü yaptığı açıklamada, Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın çarşamba günü Moskova'da yapılan toplantıda Rusya'nın yeni çekilme safhası konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Duyuru, Azerbaycan'ın geçen yıl eylül ayında yıldırım harekatıyla geri aldığı Dağlık Karabağ bölgesi ve çevresinden yaklaşık 2 bin Rus barış gücünün ayrılmasının ardından geldi.

Bu çekilme, Moskova'ya stratejik Güney Kafkasya bölgesinde uzun yıllardır askeri bir dayanak sağlayan konuşlanmayı sona erdirmiş oluyor.

Ermenistan da, Rus sınır muhafızlarının 1 Ağustos'tan itibaren Erivan'daki ana havaalanındaki görevlerinden ayrılmaları talebinde bulundu.

Peskov, "2020 sonbaharında Ermeni tarafının talebi üzerine askerimiz ve sınır muhafızlarımız Ermenistan'ın bazı bölgelerine konuşlandırıldı. Paşinyan bugün değişen koşullar nedeniyle artık böyle bir ihtiyacın kalmadığını söyledi. Başkan Putin'in de bunu kabul etmesi ile askerlerimizin ve sınır muhafızlarımızın geri çekilmesi konusunda anlaşmaya varıldı" açıklamasında bulundu.

Peskov, Erivan'ın talebi üzerine Rus sınır muhafızlarının Ermenistan'ın Türkiye ve İran sınırlarında kalacağını ifade etti.

Paşinyan, Rusya'yı Azerbaycan güçlerini Karabağ'da durdurmak için müdahale etmediği için eleştirdi ve o zamandan beri ülkesinin, Ermenistan içinde bir dizi askeri tesise sahip olan Rusya ile geleneksel ittifakını kamuya açık bir şekilde sorgulamaya ve Batı ile daha yakın ilişkiler kurmaya başlamıştı.

ABD’nin Güney Kafkasya’ya Sızma Girişimi

Ukrayna’da zor durumda olan Rusya’nın zafiyetini değerlendiren ABD, Güney Kafkasya’ya sızabilmek için fırsat kolluyor. Azerbaycan'ın uzun zamandır işgal altında olan Karabağ’ı müttefiki Türkiye’nin yardımıyla geri alınmasına göz yuman Washington, zor durumda olan Erivan’a yakınlık göstererek nüfuz oluşturmaya çalışıyor. Zor durumda olan Erivan yönetimi ise Batı’ya yüzünü dönerken, Rusya’ya da sırt dönüyor.

Bu kapsamda geçen yıl Mayıs ayında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Rusya’nın öncülüğünü yaptığı askeri ittifaktan çıkabileceği tehdidinde bulunup, “Bölgedeki güvenlik sisteminin işlemediğini gördüğümüz için Batılı ortaklarımızla güvenlik konularını görüşmeye başladık” açıklamasında bulunmuştu.

Bilindiği üzere Ermenistan, Rusya’nın liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) üye. Paşinyan bu örgütün görevlerini yerine getirmediği takdirde üyelikten ayrılabileceğini açıklamıştı.

7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi (Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan) tarafından kurulan hükûmetlerarası askerî ittifaka daha sonra Özbekistan da üye olmuştu. 28 Haziran 2012 tarihinde Özbekistan KGAÖ üyeliğinden çıktı. 22 Şubat 2024 tarihinde de Ermenistan KGAÖ üyeliğini askıya aldı.