“Netanyahu’nun Hedefi Esirleri Kurtarmak Değil, Hamas Liderleri”
08 Mayıs 2024

“Netanyahu’nun Hedefi Esirleri Kurtarmak Değil, Hamas Liderleri”

Köklü Değişim Medya

“İsrail” ordusundan görevli subaylar Netanyahu’nun hedefinin esirleri kurtarmak olmadığını ve kişisel savaşında hedefinin Hamas liderleri olduğunu ifade ettiler.

“İsrailli” askeri yetkililer Middle East Eye'a “İsrail”in Gazze'deki esirleri kurtarma hedefinden vazgeçtiğini, bunun yerine Refah kara saldırısıyla uzun vadeli bir varlık oluşturma ve üst düzey Filistinli liderlerin peşine düşme arayışında olduğunu söyledi.

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan, biri Gazze'de görev yapan üç subay, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de devam eden savaştaki stratejisine dair açıklamalarda bulundu.

Bir subay hükümetin amaçlarının belirsiz olduğunu ve tutsakları kurtarma ve Hamas'ı yok etme hedefinin çöktüğünü söyledi.

Gazze'deki yetkili, "Netanyahu'nun Gazze'deki operasyonları temelde Yahya Sinvar'ı yakalamayı hedefliyor" dedi ve savaşın ‘İsrail’ başbakanı için kişisel hale geldiğini vurguladı.

Bilindiği üzere Netanyahu, yolsuzluklar nedeniyle yargılanıyor. Bu yargılanmalardan kurtulmak için anayasa değişikliğine gitmiş fakat ciddi protestolarla karşılaşmıştı. Bunun üzerine Netanyahu, çevre ülkelere saldırılar düzenlemeye başlayarak aleyhinde oluşan kamuoyunu bertaraf etmeye çalışmıştı.

Netanyahu’nun sürdürdüğü Gazze politikaları hem halkta hem de orduda rahatsızlıklara neden oluyor.

Hamas'ın bölgedeki lideri Sinwar, ‘İsrail'in bir numaralı hedefi ve savaşın başlamasından bu yana hedef olduğu için kamuoyunun önünde gözükmüyor.

Görevli subay, ‘İsrail’ ordusunun Sinvar'a ve Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın üst kademelerine takıntılı hale geldiğini söyledi.

Geçtiğimiz ay bir Hamas yetkilisi, Sinvar'ın yer üstündeki savaş bölgelerini ziyaret ettiğini ve grubun yurtdışındaki liderleriyle görüşmelerde bulunduğunu açıklamıştı.

Al-Arabi Al-Jadeed'e konuşan Hamas yetkilisi, Sinwar'ın ‘İsrail'in iddia ettiği gibi her zaman tünellerde kalmadığını, aynı zamanda sahadaki görevlerini de yerine getirdiğini ifade etmişti.

“İsrail” daha önce defalarca savaşın ana hedeflerinin **"rehineleri geri getirmek ve Hamas'ı ortadan kaldırmak" olduğunu beyan etmişti. ‘İsrail’,i Salı günü Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısının ele geçirmişti. Saldırılarda onlarca kadın ve çocuk vahşice katledildi.

Bu saldırı aynı zamanda Hamas'ın, Filistinli tutuklular karşılığında tüm tutsakların serbest bırakılmasına, savaşın sona ermesine ve ‘İsrail’ birliklerinin tamamen geri çekilmesini öngören ABD'nin aracılık ettiği ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurmasının ardından gelmesi dikkat çekiyor.

Hamas, geçici bir ateşkesi kabul etmeyeceğini defalarca dile getirirken, “İsrail” ise rehineleri kurtardıktan sonra savaşa devam etmeyi öngören süreli ateşkes istiyor.

“İsrail”, Hamas'ın Ekim ayında ‘İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırı sırasında Gazze'ye götürülen yaklaşık 250 esirden 128'inin orada kaldığını tahmin ediyor; bunlara ordunun öldüğünü söylediği 35 kişi de dahil. Hamas, ‘İsrail'in hava saldırılarında en az 70 esirin öldürüldüğünü söylüyor.

Ateşkese liderlik eden CIA direktörü William Burns, bugün ‘İsrail'e gelerek Netanyahu ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.