"İsrail" Katliamı, Türkiye Ticareti Artırıyor
02 Nisan 2024

"İsrail" Katliamı, Türkiye Ticareti Artırıyor

Köklü Değişim Medya

Gazze’deki vahşi katliamlar sürerken Türkiye’nin “İsrail”e ihracatı Şubat ayında Ocak ayına oranla artış gösteriyor.

Mepanews’in haberine göre, yayınlanan Türkiye Ticaret Bakanlığı Şubat ayı raporlarında Türkiye'den “İsrail”e yapılan ihracat Şubat ayında Ocak ayına oranla artış gösterdi.

Buna göre Şubat ayı içerisinde Türkiye'den “İsrail”e yapılan ihracat 422 milyon 257 bin 84 dolar oldu. Ocak ayında “İsrail”e yapılan ihracat 349 milyon 650 bin 72 dolar tutarındaydı.

Aynı dönemde Filistin'e ise 14 milyon 938 bin 622 dolar tutarında ihracat yapıldı.

Seçim meydanlarında halkın “‘İsrail” ile ticaret Filistin’e ihanet” ifadeleriyle tepkisine rağmen “İsrail”, Şubat ayında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 13'üncü ülke konumunda. Türkiye'nin ihracatı içerisinde ‘İsrail'in toplam pay yüzde 2.

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'den İsrail'e Şubat ayında en fazla ihracatı yapılan ürün grupları şu şekilde (Sadece 10 milyon dolar ve üzerinde ihracat yapılan ürün grupları aktarılmıştır):

  • Motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam, parça, aksesuarı: 53 milyon 659 bin 599 dolar

  • Plastikler ve mamulleri: 31 milyon 402 bin 210 dolar

  • Demir ve çelik: 30 milyon 748 bin 468 dolar

  • Elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları, aksam-parça-aksesuarı: 25 milyon 858 bin 880 dolar

  • Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları: 22 milyon 170 bin 857 dolar

  • Demir veya çelikten eşya: 11 milyon 434 bin 280 dolar

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı verilerine göre Şubat ayında Türkiye'den ‘İsrail'e "Silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı" ürün grubunda toplam 108 bin 616 dolar değerinde ihracat yapıldı.

Filistin’in Batı Şeria bölgesine ise genelde gıda ihraç edildi.

Türkiye, Katliamlara Rağmen “İsrail”e Gemilerle Mal Göndermeye Devam Ediyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye'den, “İsrail”e günde ortalama 8, 7 Ekim'den yılbaşına kadar ise 701 geminin sefer yaptığını doğrulamıştı.

Aljazeera.net'ten Kemal Öztürk'e konuşan Uraloğlu "Türkiye’den günde kaç gemi ‘İsrail’ limanlarına gidiyor?" sorusuna şöyle yanıt vermişti:

"7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasında, Türkiye limanlarından ‘İsrail’e 701 gemi sefer yapmıştır. Bu da günde ortalama 8 gemiye tekabül etmektedir. Bu rakamlar gerek ülkemizden direkt ‘İsrail’ limanına giden, gerekse transit olarak bizim limanımıza uğrayarak ‘İsrail’e giden gemi sayısının toplamıdır”

Seçim öncesi “İsrail” ile ticaret farklı argümanlar ileri sürülerek savunulmaya çalışılsa da seçimlerde iktidarın aldığı ağır yenilginin sebeplerden biri olarak “İsrail” ile ticaretin sürdürülmesi olduğu ifade ediliyor.