Kapitalist Ekonomik Krizler, Zenginlerin Hem Sayısını Hem Servetini Artırdı
21 Ocak 2019

Kapitalist Ekonomik Krizler, Zenginlerin Hem Sayısını Hem Servetini Artırdı

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kapitalizm, eşitsizlik ve sömürüyü yaygınlaştırmaya devam ediyor. Dünya nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kesimi ile geri kalan yüzde 99 arasındaki servet ayrımı giderek büyüyor.

Yardım kuruluşu Oxfam'ın raporuna göre en zengin 26 kişinin toplam serveti dünya nüfusunun yarısının servetine eşit düşüyor. Dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin serveti ise yüzde 99'un toplamına eşit.

Oxfam'ın Forbes ve Credit Suisse'in verilerini kullanarak hazırladığı raporda dünyadaki gelir dağılımı adaletsizliğiyle ilgili çarpıcı sonuçlar yer alıyor.

En Zengin 26 Kişi Dünya Nüfusunun Yarısı Kadar Servete Sahip

Rapora göre en zengin 26 kişinin serveti dünya üzerindeki 3.8 milyar insanın servetine denk düşüyor.

Ayrıca zenginler 2018 yılında servetini 900 milyar dolar artırdı.

Zengin-fakir arasındaki uçurumun giderek büyüdüğünü belirten Oxfam Direktörü Winnie Byanyima, bu durumun aynı zamanda 'öfkeye' neden olduğuna dikkat çekti. Byanyima hükümetlerin zenginlerden ve iş yerlerinden daha fazla vergi alması gerektiğini vurguladı.

2008'den Bu Yana Milyarder Sayısı İki Katına Çıktı

Oxfam ayrıca dünyadaki milyarder sayısının 2008 finansal krizinden bu yana iki katına çıktığına dikkat çekti.

Dünyanın en zengin kişisi ise 112 milyar dolarlık servetiyle Amazon sitesinin sahibi Jeff Bezos oldu. Bezos'un servetinin yüzde 1'nin Etiyopya'nın sağlığa ayırdığı bütçeye eşit olduğu ifade edildi.

Fakirler “Zenginlere Göre” Daha Fazla Vergi Ödüyor

Raporda ayrıca Brezilya ve İngiltere’de olduğu gibi birçok ülkede de en fakir yüzde 10’luk kesimin bütçelerine oranla zenginlere göre daha fazla vergi verdikleri de dikkat çekiyor.

Dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin serveti yüzde 99'un toplamına eşit.

Eşitsizlik üzerine raporlarını her yıl Davos’ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayımlayan Oxfam, 2015'ten bu yana en zengin yüzde 1'lik kesimin toplam servetinin dünyanın geri kalan yüzde 99'unun servetinden daha fazla olduğunu belirtiyor.