İçişleri’ne Diyarbakır Sur Cezası
23 Ocak 2019

İçişleri’ne Diyarbakır Sur Cezası

VOA

Köklü Değişim Medya

Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nı Diyarbakır’daki Sur operasyonları sırasında polisin açtığı ateşle öldürülen Helin Şen’in ailesine tazminat ödemeye mahkum etti.

Sur’daki operasyonlar ve sokağa çıkma yasağı sırasında ekmek almaya giderken öldürülen 12 yaşındaki Helin Hasret Şen'in ailesi İçişleri Bakanlığı’ndan tazminat talep etti. İçişleri Bakanlığı “idarenin hizmet kusurundan” dolayı istenen tazminatı reddederek, dosyayı Diyarbakır Valiliği’ne geri gönderdi.

Aile, bu reddiyenin üzerine Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi’nde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Yargılama sürerken İçişleri Bakanlığı mahkemeye gönderdiği savunmada, Şen'in ölüm sebebi ve sorumluların henüz belirlenmediğine ve soruşturmanın sonuçlanmadığına dikkat çekti. Bakanlık, adli soruşturmanın sonucunun beklenmesini ve olayda personelin “terörle mücadele” kapsamında görevlerini yerine getirdiği için hizmet kusurunun bulunmadığını vurgulayarak, davanın reddini istedi.

Ancak mahkeme bakanlığın bu talebini Anayasa’nın “İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır” hükmüne dayanarak reddetti. Mahkeme, bakanlığın olayın sorumlularının henüz belirlenemediği için davanın reddedilmesi talebini ise fail olarak 24 ay kademe durdurma cezası verilen polis A.E. hakkındaki idari soruşturmanın sonucunu gerekçe göstererek, kabul etmedi.

Davayla ilgili kararını veren mahkeme, idarenin kusurlu olduğu sonucuna vardı. Mahkeme kararına, operasyonlar sırasında polis panzerinde bulunan polis memuru A.E.'nin silahıyla dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu Şen'in ölümüne sebep olduğunu, idare tarafından polis memuru A.E.'nin kusurlu bulunarak disiplin cezası verildiğini gerekçe gösterdi.

Mahkeme kusurun yüzde 85’inin idarede, yüzde 15’nin ise ailede olduğu hükmüne vardı. Mahkeme, aileyi kusurlu bulmasına ise, sokağa çıkma yasağı bulunmasına rağmen 12 yaşındaki çocuklarını ekmek alma amacıyla göndermesinin “çocuk üzerindeki gözetim ve bakım yükümlülüğünü yerine getirmediği” ni gerekçe gösterdi. Mahkeme Bakanlığın aileye yasal faiziyle birlikte 314 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Avukat Abdullah Zeytun, idarenin kusurunun tescillendiğini söyledi. Zeytun, “Soruşturma dosyasında orada görev yapan kolluk gücünün Helin’i öldürmek maksadıyla ateş açtığını belgeleriyle sunmuştuk. Bu belgeleri İdare Mahkemesi’nden almıştık. İdare Mahkemesi polis memurunun Helin’i kasıtlı bir şekilde vurduğunu ve bunda hizmet kusuru bulunduğunu tescil etti. Tazminatı da hizmet kusuruna binaen verdi. Karar bizim tezimizi destekliyor, eylemin kasıtlı yapıldığını tespit eden bir karar. İdarenin kolluk gücü herhangi bir olay meydana gelmeksizin ateş ederek, katlediyor” dedi.

Ailenin yüzde 15 kusurlu bulunması kararına itiraz edeceklerini belirten Zeytun, “Yüzde 85 idare yüzde 15 aile kusurlu, bu kararı kabul etmemiz mümkün değil. Sokağa çıkma yasağı hukukla açıklanamaz. Olay günü eylem yoktu ve çok sayıda kolluk gücü vardı, kontrol ediyordu. Yasağın uzun sürmesi nedeniyle evlerinde zorunlu ihtiyaç maddeleri kalmamıştı. Bu nedenle annesiyle dışarı çıktı. Ekmek almaya gidiyordu, annesinin ve o tanıkların beyanı da bu yönde. Kararın bu kısmına istinafa götürüp itiraz edeceğiz” ifadelerini kullandı.