Hamas, Ateşkesi Kabul Ederken, “İsrail”, Refah’ı Kuşatıyor
07 Mayıs 2024

Hamas, Ateşkesi Kabul Ederken, “İsrail”, Refah’ı Kuşatıyor

Köklü Değişim Medya

Hamas, dün yaptığı açıklamada “İsrail”in yedi aydır süren vahşetine ara verecek ateşkes önerisin kabul ettiğini duyururken, bugün işgal ordusunun Refah’u kuşatmaya başladığı medyaya yansıdı.

“İsrailli” bir yetkili, Hamas'ın kabul ettiği anlaşmanın, ‘İsrail'in önerdiği ancak Mısır tarafından 'yumuşatılmış' olan bir anlaşma olduğunu ve bunun da Netanyahu hükümetinin kabul edemeyeceği unsurlar içerdiğini ileri sürdü.

“İsrailli” medya kuruluşları da İsrail hükümetinin anlaşmayı henüz kabul etmediğini duyurdu.

Bu arada “İsrail” ordusu, Refah kentinde sivilleri dünden beri yoğun bir şekilde havadan vurmaya başladı.

“İsrailli” yetkili ayrıca, “Hamas'ın neyi kabul ettiğini ve neyi kabul etmediğini anlamaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'dan Açıklama: “Soykırımı Durdurun”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, pazartesi akşamı bir açıklama yayınlayarak ‘İsrail'in Gazze'nin Refah kentine yönelik operasyonunun "tehlikeleri konusunda uyarıda" bulundu.

"‘İsrail’ işgal güçleri, Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine saldırmak ve sakinlerini yerinden etmek için sistematik kanlı kampanyasının bir parçası olarak Refah şehrini hedef alıyor" ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Riyad'ın uluslararası topluma "işgal güçleri tarafından yürütülen soykırımı durdurmak için derhal müdahale etme" çağrısında bulunduğu belirtildi.

Üzerinde uzlaşılan anlaşmanın Hamas'ın temel talebi olan savaşın sona erdirilmesi ve ‘İsrail'in tamamen geri çekilmesi taleplerini karşılayıp karşılamayacağı henüz belli değil.

Duyuru, İsrail ordusunun güneydeki Refah kentinde yaşayan 100 bin Filistinliye tahliye emri vermesi ve uzun zamandır beklenen kara harekâtının yakın olduğunu göstermesi üzerine gelmişti.

İşgalci, Refah Kapısı’nı Kuşattı

Tüm uluslararası çağrılara rağmen bildiğini okuyan işgalci “İsrai”, Refah’a kara harekatı konusunda ısrar etmeyi sürdürüyor. Sabah erken saatlerde ‘İsrail'in, Gazze Şeridi'nden Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nı kontrol altın aldığı bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da bu gelişmeyi doğrularken, ‘İsrail’ askeri araçlarının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı'na yaklaşık 200 metre mesafede konuşlandığını belirtti.

Köklü Değişim,Hamas, Ateşkesi Kabul Ederken, “İsrail”, Refah’ı Kuşatıyor.jpeg

Mücahidler, İşgalcileri Hedef Alıyor

Bölgeden gelen haberlere göre, gasıp Yahudi varlığının Refah’ı kuşatmaya başlaması üzerine mücahidlerin Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’nda konuşlu işgalci kuvvetlere havan toplarıyla saldırılar düzenlediği aktarılıyor.

Söz konusu sınır kapısı Mısır-Gazze Şeridi-“İsrail” üçgeninde yer alıyor.