Dövizdeki Yükseliş Durdurulamıyor: Dolar 9.29’u Aştı
18 Ekim 2021

Dövizdeki Yükseliş Durdurulamıyor: Dolar 9.29’u Aştı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dolar haftaya 9.27 liradan başladıktan sonra sabah saatlerinde 9.29 lirayı aşarak yeni rekorunu kırdı. Dövizdeki ciddi yükselişten kaynaklı zamlar vatandaşı tedirgin ederken, hükümet pembe tablo çizmeye devam ediyor. Tüm dünyada olduğu gibi kapitalist nizamın hüküm sürdüğü Türkiye'de de halkın sefaleti derinleşirken, bir avuç elit de zenginleşmeye devam ediyor.

Geçen hafta çarşamba günü Merkez Bankası'nda 3 ismin görevden alınmasından önce 9.05 seviyesinde olan dolar cuma günü 9.28 lirayı aşmıştı.

Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıklayacak. Eylül ayında PPK sürpriz bir şekilde politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18'e çekmişti.

Son görevden almaların ardından bu haftaki toplantıdan da bir faiz indirimi kararı çıkacağı yönündeki beklentinin güçlenmesi üzerine dövizde yeni rekor fiyatlar görüldü.

23 Eylül'deki faiz indirim kararının ardından yükselişe geçen; geçen hafta Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu üyesi Prof Dr. Abdullah Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmalarının ardından yükselişi hızlanan ve rekorlar kıran Dolar/TL kuru, bu haftaya 9,27 ile başladı.

21 Ekim'de Para Piyasası Kurulu toplanacak. Toplantıda faiz indirim kararı alınabileceğine dair endişeler de döviz piyasası üzerinde negatif baskı oluşturuyor.

Kapitalist nizamın hüküm sürdüğü Türkiye’de her kriz elinde parayı tutan azınlığı zengin ederken, halkı ise fakirliğe mahkum ediyor. Faiz ya da dövizin artışı zengin elitin servetini katlamasını sağlarken, hazineye binen yük ise yine fakir çoğunluktan dolaylı ya da direk vergilerle ve zamlarla tahsil ediliyor. Holding ve şireketlerin ithalat ve ihracat rakamlarından ekonominin büyüdüğünü ileri sürüp pembe bir tablo çizen hükümet, kesesi gittikçe küçülen halkın sefaletine bu tabloda yer vermiyor.