Danimarka Peçeyi Yasakladı; Cezalar Başladı!
04 Ağustos 2018

Danimarka Peçeyi Yasakladı; Cezalar Başladı!

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Danimarka'da "burka yasağı" olarak bilinen ve bütün yüzü kapatan örtülerin kamusal alanda kullanımının yasaklanmasını öngören yasanın yürürlüğe girmesinden iki gün sonra ilk ceza kesildi.

Danimarka’da Müslüman bir kadın, yüzündeki peçeyi açmaya çalışan başka bir kadınla kavga etti. Polis olay yerine ulaştığında ise yüzünün örtülü olduğu belirtildi. Söz konusu ceza, bu olay sonrası verildi. Danimarka polisinin verdiği bilgilere göre, kadından peçesini açması veya kamusal alanı terk etmesinin istendiği, kadının ise “ikinci yola başvurduğu” kaydedildi.

Kavga sırasında kadının yüzündeki peçenin diğer kadın tarafından çekilip çıkarıldığı yönündeki ifadeler nedeniyle güvenlik kamerası görüntülerinin de incelendiği bildirildi. Her iki kadın hakkında da toplum huzurunu bozdukları gerekçesiyle inceleme başlatıldı.

Ülkenin kuzey doğusunda bulunan Horsholm'daki bir alışveriş merkezinde yüzünü örttüğü gerekçesiyle 28 yaşındaki Müslüman kadına ceza kesildiği bildirildi.

Yaklaşık bin Danimarka Kronu yani yaklaşık 134 Euro tutarındaki cezanın posta yoluyla iletileceği kaydedildi.

Yasa Çarşamba Yürürlüğe Girmişti

Danimarka'da söz konusu yasa 1 Ağustos'ta yürürlüğe girmişti. Danimarka'nın bazı kentlerinde yasaya karşı protesto gösterileri düzenlenmişti.

Yasa burka ve peçe gibi yüzü ve tüm vücudu örten kıyafetlerin yanı sıra kar ve kayak maskesi gibi yüzü kapatan maskeler ile takma sakalı da yasaklıyor.

Kışın takılan atkılar ile karnaval ve Cadılar bayramı sırasında giyilen kostüm ile takılan maskeler yasanın kapsamı dışında bırakıldı.

İslam’ı ve Müslümanları kendisine tehdit olarak gören Avrupa ülkelerinde, kamusal alanda peçeyi yasaklayan sadece Danimarka değil. Fransa, Avusturya ve Belçika daha önceden bütün yüzü kapatan kıyafetlerin kamusal alanda giyilmesini yasaklamıştı. Almanya'da da trafikte sürücülerin tanınmalarını engelleyecek, yüzün tamamını ya da göz, burun ya da ağız gibi büyük bölümünü kapatan maske takmaları, burka ya da nikap (peçeli çarşaf) giymeleri yasak.