Çanakkale’deki Yangın Yayılıyor
06 Temmuz 2020

Çanakkale’deki Yangın Yayılıyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde başlayan orman yangını kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangına denizden müdahale etmek için Çanakkale Boğazı trafiğe kapatıldı.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, Gelibolu ilçesi Ilgardere ile Eceabat ilçesi Yalova köyleri arasındaki ormanlık alanda saat 14.50 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için olay yerine ekipler sevk edildi.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı itfaiye ekipleri, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Yoğun duman Çanakkale Boğazı'nı kaplarken, söndürme çalışmaları 400 kişiden oluşan ekiplerin 107 arazöz ve 7 dozerle devam ediyor.

Bakan Pakdemirli'den Açıklama

Manisa'daki programını iptal eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bölgeye intikal etti ve ''Yaklaşık 300 hektarlık alanı kaybetmiş durumdayız. Şiddetli rüzgar çalışmaları olumsuz etkiliyor. Şimdilik yerleşim yerleri ile ilgili risk yok'' açıklamasında bulundu.

MSB'den Açıklama

Milli Savunma Bkanalığı'ndan yapılan açıklamada, "Gelibolu yarımadasında çıkan orman yangının söndürülebilmesi için TSK’ya ait araç-gereç ve personelimiz, Çanakkale Valiliği ile koordinasyon içinde gerekli katkıyı vererek istenilen talepleri karşılamış, süreç yakından takip edilmektedir" bilgileri paylaşıldı.

Boğaz Gemi Trafiğine Kapatıldı

Bu arada, denizden söndürme çalışmalarına da başlandığı için Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.

Çanakkale Belediye Başkanı Açıklama Yaptı

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'dan yangına ilişkin bir açıklama geldi. Şiddetli rüzgarın müdahale çalışmalarını zorlaştırdığını söyleyen Gökhan şunları kaydetti:

"Çok yoğun bir rüzgar var. Şu an itibarıyla Kumköy, Yalova gibi köyleri etkilememesi için çalışma yapılıyor. Burada rüzgarın olması çok önemli. Umarız hava giderek düşer ama şu anda sıkıntı devam ediyor. En önemli unsur köyün ve ormanın etkilenmemesi. Gerekli görülürse köyler bolaştılabilir. Rüzgar nedeniyle helikopterler su alırken zorlanıyor. Şu anda havadan ve karadan müdahale ediliyor. Mühim olan önünün kesildiği noktadan sonra ileriye sıçramaması. En büyük risk kozalakların ileriye fırlamaması."