Almanya’da Rusya’ya Uygulanan Ambargo ve Koronavirüs Tedbirleri Protesto Edildi
27 Eylül 2022

Almanya’da Rusya’ya Uygulanan Ambargo ve Koronavirüs Tedbirleri Protesto Edildi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rusya’ya uygulanan ambargo neticesinde Almanya’da başlayan hayat pahalılığı protesto edildi. Almanya'nın doğusundaki birçok kentte düzenlenen gösterilerde fiyat artışları ve hükümetin enerji politikası protesto edildi.

Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle ABD ve Avrupa tarafından uygulanan yaptırımlar diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Almanya'da da başta enerji ve gıda olmak üzere çok sayıda sektörde yoğun fiyat artışlarına yol açtı.

Deutshe Welle’de yer alan habere göre, dün akşam saatlerinde ülkenin doğusunda bulunan eyaletlerdeki birçok kentte toplanan vatandaşlar fiyat artışlarını ve hükümetin enerji politikalarını protesto etti.

Kışın doğalgaz tedarikinde yaşanacak sıkıntıların Avrupa ülkelerinde daha geniş kapsamlı protestolara dönüşeceği öngörülüyor. ABD uyguladığı ve Avrupa’ya da dayattığı ambargo ile doğal kaynaklarının çeşitliliği sebebiyle sıkıntı yaşamazken, kaya gazı ihracatını da çoğaltarak krizi fırsata çevirmiş durumda. ABD, lideri olduğu Batı kutpunun dünyaya egemen sisteminin zayıflaması endişesiyle Rusya’yı tehdit ederek krizi başlatmıştı. Ukrayna’yı NATO’ya üye yapma tehdidiyle başlayan kaos, dünya çapında gıda ve enerji krizine sebep oldu.

Protestolarda federal hükümetin enerji politikasının yanı sıra Rusya ile ilişkiler de eleştirildi. Protestolarda Almanya'nın aşırı sağ partisi AfD'nin eski bir üyesi konuştu.

Göstericiler Moskova'ya yönelik yaptırımların geri çekilmesini, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan doğal gaz nakil hattı Kuzey Akım 2'nin (Nord Stream 2) yeniden faaliyete geçmesinin sağlanmasını istedi. Ayrıca koronavirüs salgınına karşı alınan ve kısmen yürürlükte olan önlemler de protesto edildi.

Göstericiler, tepkilerini sloganlar ve ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlarla dile getirdi.

Emniyet yetkilileri sadece Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde ilk sayımlara göre yaklaşık 20 ayrı alanda 11 binden fazla protestocunun toplandığı bilgisini verdi.

Thüringen eyaletinde bulunan Gera kentinde düzenlenen gösteriye yaklaşık 4 bin kişi katılırken, Saksonya-Anhalt ve Saksonya eyaletlerindeki gösterilere katılım da geniş oldu.

Polis gösterilerin olaysız şekilde sona erdiğini açıkladı.