Akaryakıt Zamları İçin Fransa Ayakta
19 Kasım 2018

Akaryakıt Zamları İçin Fransa Ayakta

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Araçlarda en çok tüketilen akaryakıt türü olan dizele son bir yıl içinde yapılan % 23 zammın ardından gelen ek vergiler Fransa sokaklarını savaş alanına çevirdi.

Fransa’da akaryakıt zamlarını protesto etmek için halk sokaklara dökülürken, çıkan çatışmalarda 400 kişinin yaralandığı ve bir kişinin öldüğü rapor edildi.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, yaklaşık 300 eylemcinin sorgulandığı, 157'sinin ise gözaltına alındığı bildiriliyor.

'Sarı Yelekliler' adlı grup, ülke genelinde yollara barikatlar kurarak gösterilere öncülük ediyor. Halkın dertlerinden kopuk olmakla suçladıkları Macron’a öfkeli oldukları gözlemlenen eylemcilerin gösterileri devam ederken, hükümet kanadı reformların süreceğini açıkladı.

Geçen yıl Fransız ekonomisini onarma vaadiyle iktidara gelen Macron, yakıt fiyatlarındaki artışın Fransız halkını fosil yakıtlardan uzaklaştırmak için yapılan reformların bir parçası olduğunu savunuyor.

Göstericiler akaryakıt zammının geri çekilmesi için Cumartesi günü 2 bin noktada sokağa çıktı.

3500 dolayında kişinin geceyi dışarıda geçirdiği bildirilirken, İçişleri Bakanı Chrishtophe Castaner "Saldırılar, kavgalar ve bıçaklamalar oldu. Sarı yelekli eylemciler arasında kavgalar çıktı. Bazı protestolarda alkol de içildi ve bu aptalca hareketlere yol açtı" dedi.

Anarşiye dönüşen gösterilerde, Bakan Castaner 14'ü ağır 400'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Dünyada petrol fiyatları düşerken, son 12 ay içinde yapılan %23’lük zammın ardından gelen ek vergiler, halkın sabrını taşıran son damla olarak görülüyor.

Macron Çarşamba günü yaptığı açıklamada, zamların dörtte üçünün dünyada artan petrol fiyatları olduğunu savunurken, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım için fosil yakıtlara daha fazla vergi koymanın gerekli olduğunu vurgulamıştı.