Akar: “Hükümet Kurulduktan Sonra İdlib İçin Gerekeni Yapacağız”
24 Mayıs 2019

Akar: “Hükümet Kurulduktan Sonra İdlib İçin Gerekeni Yapacağız”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Esed rejiminin saldırılarına rağmen, İdlib’deki askeri gözlem noktalarından vazgeçilmeyeceğini belirtti. İdlib’in geleceğine de değinen Akar, anayasa yapılınca, hükumet kurulduktan sonra diğer devletlerle birlikte biz de yapılması gereken neyse onu yapacağız" dedi.

Savunma Bakanı Akar, İdlib’teki çatışmaların Türkiye'nin bölgedeki gözlem noktalarına kadar yaklaşması üzerine, ‘gözlem noktalarımızdan çekilmek, oraları boşaltmak gibi bir durumumuz olabilir mi?’ şeklinde gelen bir soruya, "Kesinlikle böyle bir şey yok. Hiçbir yerde yok. Türk Silahlı Kuvvetleri nerede olursa olsun bulunduğu yerden geriye bir tek adım dahi atmayacak" diyerek yanıt verdi.

Muhalifler Hama’nın Kuzeyindeki Rejim Kuvvetlerine Büyük Çaplı Saldırı Başlattı

Suriye’de muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC), Hama’nın kuzeyindeki Kefr Nebude kasabasının muhalifler tarafından kurtarılmasının ardından, rejim kuvvetlerinin Batı Hama kırsalındaki mevzilerine büyük çaplı bir saldırı başlattıklarını duyurdu.

UKC, Kefr Nebude kasabası içerisindeki rejim kuvvetlerinin Grad ve Katyuşa roketleri ile hedef alındığı saldırılara katılırken, Kefr Nebude’nin batısında rejime ait bir üs Kornet tipi füze ile imha edildi.

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı, Hmeymim Hava Üssü'ne 17 roket fırlatıldığını, hiçbirinin isabet etmediğini açıkladı.

Bakanlık, “Teröristler, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nden Hmeymim Üssü’ne çok namlulu roketatar sistemleriyle 17 roket fırlattı. Bunlardan 8'i üsse ulaşmadı. 9'u ise hava savunma birlikleri tarafından imha edildi" ifadelerini kullandı.

Aktivisler, sosyal medya sitelerinde ‘Kaplan’ lakaplı Albay Suheyl Hasan’ın, Hama’nın kuzeyindeki savaştan bahsettiği anları gözler önüne seren yeni bir video paylaştı.

Suheyl’in söz konusu videoda unsurlarına hitaben, “Birçok savaşa girip, sert düşmanlarla mücadele ettiniz. Zafer bizim olacak” dediği görüldü.

Muhalifler Kefr Nebude’deki Rejime Karşı Saldırı Başlattı

Suriye rejim kuvvetleri, yakın zamanda İdlib’e bitişik Kuzey Hama kırsalını geri almak için büyük çaplı bir askeri operasyon başlatmış, el- Cenabire köyü, Osman Tepesi'ni, Kefr Nebude ilçesi ve Taş Tepesi gibi bazı belde ve stratejik tepeleri ele geçirmeyi başarmıştı.

Kasiyun haber ajansına göre, muhalifler rejimin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içinde ele geçirdiği bölgeleri geri almak için Kefr Nebude’ye saldırı başlattı. 10 saat süren çatışmaların ardından, muhalifler kasabayı tamamen ele geçirdi. 60’dan fazla rejim unsuru öldürülürken, Kefr Nebude Operasyon Odası Komutanı Albay Abdülkerim Süleyman yanındaki iki unsur ile birlikte yakalandı.

Askeri Operasyon Sürecek

Bölgeden alınan bilgilere göre, Hama kırsalında rejimin son zamanlarda ilerlediği tüm alanlar geri alınana dek devrimci grupların geri kalanıyla askeri operasyonun süreceğini duyuruldu.

Maaret el-Numan’da 12 Sivil Hayatını Kaybetti

Rus ve Esed uçakları tarafından İdlib kırsalındaki Maaret el-Numan’da bir halk pazarını hedef alan saldırılarda 12 sivil hayatını kaybetti, 18 kişi de yaralandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre HTŞ, Salı günü Hama’nın kuzeyinde bulunan Esed kuvvetlerine karşı bir saldırı başlattı.

Çatışmalar Çarşamba gününe kadar devam ederken, 24 saat içinde 23’ü rejim güçleri, 29’u HTŞ mensubu olmak üzere 52 kişi öldürüldü.

“İdlib’deki Askeri Gözlem Noktalarından Vazgeçmeyeceğiz”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye rejiminin son zamanlarda bir kereden fazla hedef almasına rağmen, İdlib’deki askeri gözlem noktalarından vazgeçilmeyeceğini dile getirdi.

Akar, Milli Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen iftarda bir araya gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Savunma Bakanı Akar, İdlib’teki çatışmaların Türkiye'nin bölgedeki gözlem noktalarına kadar yaklaştığı kaydetmesi üzerine, ‘gözlem noktalarımızdan çekilmek, oraları boşaltmak gibi bir durumumuz olabilir mi?’ şeklinde gelen bir soruya, "Kesinlikle böyle bir şey yok. Hiçbir yerde yok. Türk Silahlı Kuvvetleri nerede olursa olsun bulunduğu yerden geriye bir tek adım dahi atmayacak" diyerek yanıt verdi.

4 milyon insanın yaşadığı bölgede istikrarı ve ateşkesi sağlamak için yoğun çaba gösterdiklerini ifade eden Akar, "Rejim güneyden başlayan dört yerden üçüne varil bombaları, uçaklardan atılan bombalarla hâkim oldu. Benzer şekilde İdlib'de de bir şeyler yapmaya kalktılar. 243 bin diye başladı 350 bine varacak şekilde güneyden kuzeye doğru nüfus yer değiştirdi. BM'de buna duyarlılık gösterdi. Hemen açıklamalarda bulundular, ateşkesin sağlanması ve idamesini istediler. Eğer bu devam etseydi oradan çıkacak 3,5- 4 milyon yeni trajedinin başlangıcı olacaktı" diye konuştu.

Akar, "Bu durumun sürdürülmesi için evvelsi gün Sayın Şoygu (Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu) ile bir daha telefonda görüştük. Rusya ile konuşmalarımızı, görüşmelerimizi sürdürmek suretiyle bu mutabakat muhtıralarında belirtildiği şeklinde bu sürecin devam etmesine gayret gösteriyoruz" dedi.

Akar: “Hükümet Kurulduktan Sonra İdlib İçin Gerekeni Yapacağız”

Suriye rejimin bölgedeki alan hâkimiyetini genişletmek için ciddi çaba sarf ettiğini dile getiren Akar, "İdlib'i almaya kendine hak görüyor.

Biz de 'Bu sizin toprağınız olabilir fakat buradaki insanlar sizin zulmünüzden kaçan insanlar' diyoruz. Dolayısıyla anayasa yapılıncaya, seçimler yapılıncaya, hükümet kurulduktan sonra diğer devletlerle birlikte biz de yapılması gereken neyse onu yapacağız diyoruz" yorumunda bulundu.

Akar’ın bu açıklamaları ile eş zamanlı olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait zırhlı personel taşıyıcı komando ve mühimmat yüklü araçlardan oluşan 5 ayrı askeri konvoy, Kefr Lusin bölgesinden İdlib’e girdi. Bu, 4 Mayıs'tan bu yana bölgeye yapılan üçüncü askeri takviye oldu.

Kaynaklar, TSK’ya ait askeri takviyelerin İdlib’deki gözlem noktalarına, özellikle de, rejim tarafından birden fazla hedef alınan Şahşabo dağı bölgesindeki Şeyr Mağar noktasına girdiğini öne sürdü.