ABD: “Halep’teki Kimyasal Saldırı Yalan”
08 Aralık 2018

ABD: “Halep’teki Kimyasal Saldırı Yalan”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD, Rusya ve Esed rejiminin “muhalifler Halep’te kimyasal kullandı” iddiasını yalanladı. ABD Dışişleri, Rusya ve Esed rejiminin bu hamlesini, Washington’ın memnuniyetle karşıladığı “İdlib mutabakatını” baltalama girişimi olarak gördüğünü açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Rusya’nın gerçekleri saklayarak ortaya attığı Halep’teki kimyasal saldırı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Palladino, muhaliflerin Halep’in kuzeybatısında kimyasal silah kullandığı iddialarının doğru olmadığını vurgulayarak, "ABD bu söylemi kesin bir şekilde reddederken, rejim yanlısı güçlerin 24 Kasım'da Halep'te sivillere yönelik muhtemelen göz yaşartıcı gaz kullandığına ilişkin sağlam bilgilere sahiptir." açıklamasında bulundu.

“İdlib’deki Ateşkes Baltalanıyor”

Rusya ve Esed rejiminin bu tarz yalnlarla İdlib’deki ateşkesi baltalamaya çalıştığını vurgulayan Palladino, “ABD, bu iddiaları şiddetle reddetmektedir.” açıklamasında bulundu.

Palladino, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OCPW) tarafından inceleme yapılmadan önce, rejimin kontrol altında tuttuğu saldırı bölgesinde delilleri karartma ve uyduruk çalışmalarla alanı tahrif edebileceği endişesi taşıdıklarını da ifade etti.

Ayrıca Palladino, "Rusya ve Esed rejimini, şüpheli saldırı bölgesinde değişiklikler yapmamaları konusunda uyarıyoruz ve bağımsız müfettişlerin güvenliğini sağlamalarını böylelikle sorumluların mesul tutulabilmesi için onları uyarmasını istiyoruz." dedi.

24 Kasım’da Rusya destekli Esed ordusunun kontrolündeki Halep’in El Halidiye semtine düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıda can kaybı yaşanmamıştı. Rusya ve Esed rejimi, kurguladıkları saldırıyı Heyet Tahrir Şam’ın gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

“Astana’nın Fişini Çekme Vakti”

ABD, arzu ettiği çıkarlar doğrultusunda “İdlib mutabakatı” ile siyasi çözüme yaklaşırken, Rusya’yı bu girişimi baltalamakla suçluyor. ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jefrrey’nin “Astana’nın fişini çekme vakti” açıklaması, ABD’nin Astana ile oluşturulan temel üzerine Cenevre’yi oturtacağının sinyalleri olarak yorumlanıyor.

Jeffrey’nin bu açıklaması, “Astana Üçlüsü”nün verilen görevleri yerine getirdiğini, ABD’nin taktığı fişi çeken taraf olduğunu ve kontrolü bizzat aldığını ilan eden bir beyanat olarak görülüyor.