Jeffrey: “Türkiye, Suriye’de Bizimle Hemfikir”
18 Ekim 2018

Jeffrey: “Türkiye, Suriye’de Bizimle Hemfikir”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye ile Suriye'deki hedefler noktasında hemfikir olduklarını ve Türkiye’nin Suriye sahasında attığı adımlardan dolayı memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Suriye’deki gelişmelerle alakalı Türkiye ziyaretini sonlandıran Jeffrey, Esenboğa Havalimanı’ndan ayrılmadan önce basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye Bizimle Hemfikir

Suriye’deki gelişmeleri memnuniyetle karşılayan Jeffrey şöyle devam etti:

"Türkiye, Başkan (Donald Trump) tarafından çarpıcı şekilde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ortaya konulan Suriye'deki ana hedeflerimiz konusunda bizimle hemfikir. Bu hedeflerin İran'ın Suriye'den tamamen çekilmesi, çatışmaları hafifletmek ve siyasi süreci yeniden canlandırmak

Türkiye’nin İdlib’deki ateşkes planını kast ederek, Tahran’daki üçlü zirvede Türkiye'nin söylemlerinde ısrarcı olduğunu vurgulayan Jeffrey, "Yani Türkiye çeşitli diplomatik ve askeri adımlar atarak sözlerinden vazgeçmeyeceklerini gösterdi. Bu çok önemliydi" dedi.

Silahsızlanma Bölgesinden Henüz Tamamen Çekilme Sağlanmadı

Türkiye ve Rusya’nın, İdlib’de ağır silahların bölgeden çekildiği konusunda mutabık kaldığını ifade eden Jeffrey, “teröristlerin tamamı silahsızlanma bölgesini henüz terk etmedi. Ancak bölgeden bazı teröristler geri çekildi" açıklamalarında bulundu.

ABD’nin, Suriye'nin güneyinde ve kuzey doğusunda IŞİD'e karşı operasyonlarını sürdürdüğünü açıklayan Jeffrey, Türkiye’nin de IŞİD’le mücadele kapsamında İdlib'in kuzeyi ve El-Bab'da bulunduğunu vurguladı.

Anayasa Komitesinin Kurulmasını Bekliyoruz

Suriye anayasası hakkında da açıklamalarda bulunan Jeffrey, "Komite için listeler tamamlandı ve BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın biraz daha yol alarak önümüzdeki haftalarda bu Anayasa Komitesini kurmasını bekliyoruz. Eğer başarılırsa bu gelişme önemli bir ilerleme olacak, yine de öncelik IŞİD'le mücadelenin yanı sıra Suriye'nin istikrara kavuşması ve bunun içinde Türkiye ile iş birliği içinde çalışıyoruz” dedi.

Menbiç’te Birlikte Çalışıyoruz

Menbiç’teki son gelişmeleri de değerlendiren Jeffrey,

Şu anda Türklerle bir Arap bölgesi olan Münbiç'te de birlikte çalışıyoruz. Daha önce burada Türklerin PKK'nın yan uzantısı olduğunu söyledikleri ve buna dikkat çektikleri YPG ile birlikte çalışıyorduk. Bununla başa çıkmamızın bir yolu ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Haziran’da bir araya gelerek Türklerle mutabık kaldığımız Menbiç'teki yol haritası. Bu hala yürürlükte.

Münbiç'te ortak devriye atacak güçlerimiz Türkiye'de eğitim veriyor. Burada amaç, Türkiye'ye çok yakın olduğu için Türkiye’yi tatmin edecek güvenli bir bölge oluşturmak, bizim de tatmin olacağımız, yerel halkın güvende olacağı ve YPG'yi Fırat'ın doğusuna tekrardan çekmek. Dolayısıyla burası önemli bir bölge ve Türklerle (Suriye'nin) kuzeydoğusunda neler yapacağımıza dair sürekli görüşüyoruz. Burası YPG'nin buradaki varlığı Türkiye için önem teşkil ediyor.” dedi.

Suriye’nin Kuzeyinde Bir Devlet Kurma Planımız Yok

Suriye'nin kuzeyinde PKK ile bağlantılı bağımsız bir yapı konusunda Türkiye’nin endişeleri olduğunu dile getiren Jeffrey, "Bu Türkiye'ye karşı bir tehdit. Biz herşeyden önce Suriye'nin toprak bütünlüğünden, birleşik bir devletten yanayız ve Suriye'nin kuzeydoğusunda bir ulus oluşturma çabası içerisinde değiliz" dedi.

Suriye’de istikrarlı bir yönetimin yanında Kürt, Arap ve diğer toplulukların emniyetini de önemsediklerini belirten Jeffrey, “Ancak burada (Kuzey Suriye) uzun dönemli bir siyasi gündemimiz yok, askeri gündemimiz mevcut.” İfadelerini kullandı.