Tehdide Sitem, “Müttefikliğe” Devam
14 Haziran 2019

Tehdide Sitem, “Müttefikliğe” Devam

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Shanahan'la telefonda görüştü. Shanahan’ın Türkiye’nin egemenlik hakkına resmen saygısızlık ve tehdit içeren S-400 ve F-35 konulu gönderdiği mektuba tepki gösteren Akar, daha sonra Brüksel’de buluşmak için randevulaştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’ye karşı küstah ve tehditkâr ifadelerin yer aldığı mektubu kaleme alan ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile telefonda görüştü.

Görüşmeye ilişkin Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Açıklamada, Akar'ın 'ABD’li muhatabı tarafından gönderilen mektuptaki müttefiklik ruhuna uygun olmayan üsluptan duyduğu rahatsızlığı' ilettiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca iki bakanın Brüksel’de yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda diyaloğun sürdürülmesi çerçevesinde bir araya gelme konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Hulusi Akar’a gönderdiği mektupta ‘Türkiye S-400'lerden vazgeçmezse, F-35 eğitimlerinin 31 Temmuz'da biteceğini’ belirterek alenen tehdit etmişti.

Kalın da Tepki Gösterip, Erdoğan ve Trump’ın Randevulaştığını Hatırlattı

Konuyla ilgili bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada Shanahan’ın mektubuyla ilgili olarak Ulusal GüvenliK Danışmanı John Bolton’la görüştüğünü söyledi. Kalın, “Türkiye’nin haksız bir şekilde F-35 programından çıkarılmak istenmesi Türkiye’nin egemenlik haklarına bir saygısızlıktır. G-20 zirvesinde 29 Haziran’da çok büyük ihtimalle Erdoğan ve Trump bu konuyu ele alacaktır” açıklamasında bulundu.

Kalın, Shanahan'ın F-35 mektubunu “Müttefiklik ruhuna da ikili ilişkilerin ruhuna da aykırıdır. Bu mektubun gönderildiği zamanla eş zamanlı olarak sızdırılması da ciddiyetsizliktir” diyerek eleştirdi.

Biz F-35 programının bir müşterisi değil, bir parçasıyız, bu uzun vadeli bir yatırım” diyen Kalın “Umarım Pentagon S-400 konusunu bahane ederek bunu geciktirmek ve başka alanlara çekmek yoluna girmez, bu sadece ikili ilişkilere zarar verir” ifadelerini kullandı.

ABD Büyükelçisi Sales, Görüşmelere Başladı

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Büyükelçi Nathan Sales, bugünkü Ankara ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanlığı’nda Başdanışman Prof. Dr. Gülnur Aybet başkanlığındaki bir heyet ile bir araya geldi.

Aybet’in Sales ile yaptığı görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Türkiye ve ABD'nin stratejik ortaklık ilişkileri teyit edilmiş, iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur. DEAŞ/PKK/YPG/PYD dahil tüm terör unsurlarına karşı ortak mücadele kararlılığı ve Türkiye’nin ulusal güvenlik öncelikleri açık bir şekilde vurgulanmıştır” ifadelerine yer verildi.