Tanker Saldırılarıyla Körfez’de Tansiyon Yükseltiliyor
14 Haziran 2019

Tanker Saldırılarıyla Körfez’de Tansiyon Yükseltiliyor

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Umman Denizi’nde seyir halindeki tankerlerin saldırıya uğraması nedeniyle çok sayıda ülkeden tepki geldi.

ABD 5. Filosu, Umman Denizi’nde saldırıya uğrayan iki tankere olayın hemen ardından yardım edildiğini açıklarken, 5. Filo sözcüsü, bölgedeki ABD güçlerinin bu sabah erken saatlerde iki ayrı tehlikeli mesaj aldığını söyledi.

Reuters haber ajansı, Umman Denizi’nde saldırıya uğrayan bir petrol tankerinin hasar gördüğünü belirtirken, tankerde görev yapan personelin tahliye edildiğini aktardı.

Bloomberg’in haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Fuceyre Limanı’ndan bir yetkili, saldırının tankerlerin petrol ile doldurulmasının ardından Abu Dabi’den yola çıktıktan sonra gerçekleştiğini belirtti.

Haberde ayrıca, tankerlerin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) denize açıldığı belirtildi. Kokuka Courageous tankerinde Suudi Arabistan'dan Singapur'a methanol taşınırken, Front Altair ise 75 bin tonluk petrokimya hammaddesini Katar'dan Tayvan'a taşıyordu.

Hizb-ut Tahrir’den Körfez’de ABD İran Gerilimi Analizi

Hizb-ut Tahrir resmi web sayfası Ortadoğu ve Körfez bölgesinde yaşanan siyasi gelişmeler ve artan gerilime yönelik “Körfez’de Yaşanan ABD-İran Gerilimi ve Gerçekliği” başlıklı bir analiz yayımladı.

Yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: Körfez’de yaşanan gerilim, savaşın kapıda olduğu algısı yaratsa da Amerika ve İran tarafından yapılan açıklamalar, savaşın uzak bir ihtimal olduğu portresi çiziyor! Dikkatlice bakıldığında tırmanan bu gerginliğin nedenlerinin üç olduğu görülür**:**

Birinci sebep: Küresel petrol pazarı. Amerika bugün petrol konusunda on yıl öncesine göre farklıdır. Amerika, kaya petrolü üretiminde teknolojik başarı elde etti. Petrol ihracatına izin verdi. Oysa Amerika, petrol ithalatçısı bir ülkedir. Çin, Amerika ile ticaret açığını azaltmak için ABD’den petrol ithalatını artırırken Amerika, petrol paralarını ABD’ye yatıran, hatta gerektiğinde çekemeyen başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerindeki ucuz yöneticilerden ucuz petrol ithalatını sürdürüyor. Dolayısıyla borç alan ABD’nin ulusal varlık fonlarına kendisinden başka kimse erişemiyor. Bu gerçekliğe göre ABD’nin İran’a uyguladığı baskı politikası ve petrol ihracatından mahrum bırakması, tüm dünyada petrol fiyatlarını artıracak ve bu artıştan Amerika faydalanacaktır. Zira petrol fiyatlarındaki artış, kaya petrolü üretim maliyetiyle orantılıdır.

İkinci sebep: Amerikan şirketlerinin İran pazarındaki aslan payını güvence altına almak için İran’la yeni bir nükleer anlaşma imzalamak.

Üçüncü sebep: Ki en önemlisidir, İran’a karşı Yahudi varlığını da içeren bir ABD-Arap koalisyonunun yürürlüğe konulmasıdır. Analizin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.hizb-turkiye.com/index.php?p=soruCevap&s=korfez’de-yasanan-abd-iran-gerilimi-ve-gercekligi&id=101

Mürettebat Gemiden Tahliye Edildi

Bernhard Schulte Shipmanagement şirketi, saldırı sonucu geminin gövdesinden hasar aldığını ve 21 kişilik Filipinli gemi mürettebatından bir kişinin hafif yaralandığını belirtti.

Yine aynı habere göre Frontline firmasına kayıtlı Marşal Adaları bandıralı Front Altair isimli diğer tanker ise Fuceyra Limanı’na tehlike sinyali gönderdi.

Front Altair gemisini kiralayan Tayvan devlet petrol rafinerisi CPC Corp şirketinden üst düzey bir yetkili, Ortadoğu’dan yakıt getirmek için kiraladıkları tankerin bugün erken saatlerde saldırıya uğradığı bilgisini verdi.

Şirketin petrokimya departmanı Bakanı Wu Ay Fang, Reuters’a yaptığı açıklamada, Front Altair gemisinin 75 bin ton petrol taşıdığına değinerek, saldırının hemen ardından gemideki tüm mürettebatın kurtarıldığını ifade etti.

Reventive Akon verilerine göre, Front Altair son olarak BAE’nin el Ruvais bölgesinden yük alarak Umman Körfezi’ndeki İran sahillerinde görüldü.

Japonya’dan Saldırı Açıklaması

Ayrıca, Japon hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı’nda Japonya ile bağlantısı olan iki petrol tankerinin de saldırıya uğradığı aktarıldı.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Seko gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm ekibin güvende olduğunu belirterek tahliyenin gerçekleştiğini ve Tokyo’nun olay ile ilgili geniş çaplı bilgi topladığına dikkat çekti.

Londra ise Hürmüz Boğazı’nda gemilere yapılan saldırı konusunda endişeli olduklarını açıkladı. İngiltere Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Hürmüz Boğazı’nda gemilerde meydana gelen patlama ve yangın raporları konusunda endişe duyuyoruz. Bölgedeki yerel yetkili ve ortaklar ile temas halindeyiz” ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini yaşanan olay sonrası yaptığı açıklamada, bölgenin yeni istikrarsızlaştırıcı sebeplere ihtiyaç duymadığını belirterek, provokasyondan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Hürmüz Boğazı dünya petrolünün yüzde 40’ının deniz yolu ile taşındığı ticari bir deniz yolu olarak büyük öneme sahip.