Suriye’yi Rusya, Yemen’i Suud Yerle Bir Etti
09 Kasım 2018

Suriye’yi Rusya, Yemen’i Suud Yerle Bir Etti

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Suriye’de halkın devrimini yok etmek için vahşi rolü üstlenen Rusya, hastane, altyapı, okul, cami, fırın ve pazar yerlerini bombalayıp katliama imza atarken, ABD'nin Yemen'deki çıkarları için vahşi rolü Suudi Arabistan üstlendi.

Her iki ülkede yaşanan vahşi katliamların boyutu korkunç boyuta ulaştı. Dünya kamuoyunun gözü önünde cereyan eden katliamların, ABD’nin istediği siyasi hedefe ulaşılana kadar taşeronlarının eli ile devam ettirileceği öngörülmekte.

İslam beldelerinde sömürgeci devletlerin siyasi çekişmesi, sahaya korkunç katliamlar olarak yansıyor.

Suriye’de vahşi katil rolü Rusya’ya biçilirken, Yemen’de bu çirkin rol Suudi Arabistan’a verildi. Yemen, 2015 yılında Suud öncülüğünde kurulan koalisyonun müdahalesi ile tarumar edilirken, Riyad’a yüz milyarlarca dolar silah satan ABD, hem ekonomisini hem de Yemen’deki siyasi menfaatlerini korumak için perde arkasında katliam emrini vermeye devam ediyor.

Katliamların sonunun gelmediği Yemen’de kolera salgınından kurtulmayı başaranlar, Suud’un kullandığı yasaklı bombalarla katlediliyor. Altyapının çöktüğü ülkede temiz suya ulaşmak neredeyse imkansız. Sağlık sıkıntılarının alarm verdiği Yemen için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), açıklamalarda bulundu.

Hudeyde’de On Binlerce Kişinin Hayatı Tehlikede

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'in Hudeyde kentinde devam eden çatışmalar nedeniyle on binlerce kişinin hayatının tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

DSÖ, Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Ahmed el-Manzuri, yaptığı yazılı açıklamada, Hudeyde'deki çatışmaların şehirde yaşayan on binlerce insanın hayatını tehlikeye attığını açıkladı.

Çatışmaların DSÖ'nün kentte ihtiyaç sahiplerine acil insani yardım ulaştırmasını sekteye uğrattığını ifade eden Manzuri, hastane yakınlarında yaşanan şiddet olaylarının, sağlık personeli, hastalar ve ambulansların hastanelere ulaşmasına engel olduğunu bildirdi.

Manzuri, Hudeyde'de hastanelerin çoğunun çatışma bölgelerinin yakınında bulunduğunu, bu nedenle sağlık personeli ve hastaların da tehlike altında olduğunu beyan etti.

Bu durumun sağlık kurumlarının çalışmalarını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Manzuri, bunun yanı sıra ülke çapındaki sağlık kurumlarının yalnızca yüzde 50'sinin hizmet verebildiğinin ve ciddi sağlık personeli sıkıntısı yaşandığını beyan etti.

Milyonlarca İnsan Tehlikede

Manzuri, öte yandan Yemen'de milyonlarca kişinin açlık nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıfladığını, binlerce insanın açlık, yetersiz beslenme, kolera ve çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hudeyde'de yaşayanların ise bu durumdan en çok zarar görenler olduğunu kaydeden Manzuri, koleraya yakalanan kişi sayısının bu kentte diğer şehirlerden daha fazla olduğunu ifade etti.

Yemen hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limanını Husilerden almak için 13 Haziran'da Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyon başlatmıştı. Koalisyon güçleri de 17 Eylül'de kenti Husilerden temizlemek için "geniş çaplı operasyon" başlattıklarını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkede devam eden savaş nedeniyle Yemenliler dünyadaki en ağır insani krizle karşı karşıya bulunuyor.

İç savaş sırasında ülkede 15 binden fazla sivilin öldüğü veya yaralandığı, savaş nedeniyle sağlık sektörünün çöktüğü, kolera, difteri ve benzeri hastalıkların yayıldığı belirtiliyor.

Medyada yer alan haberlerde görülen zayıflamış insanlar yaşayan ölü görüntüsü verirken, ABD’nin Yemen’deki taşeronu Suudi Arabistan, 21. Yüzyılın en vahşi katliam ile anılmak için elinden geleni ardına koymuyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.