Suriye’ye Geri Dönenleri Esed Zulmü Bekliyor
21 Ekim 2021

Suriye’ye Geri Dönenleri Esed Zulmü Bekliyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye’ye geri dönenlerin Esed rejiminin uyguladığı işkence ve zulmüne maruz kaldığını açıkladı. Örgüt yayınladığı raporda, 2017’den bu yana onlarca Suriyeli mültecinin bu tür vakaların kurbanı olduğunu duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) hazırladığı raporda, 2017-2021 yılları arasında Lübnan ve Ürdün’den ülkelerine geri dönen mülteciler arasında tutuklama, keyfi gözaltı, işkence, yargısız infaz ve zorla kaybolma gibi 65 vaka belgelendi. HRW, Beyrut yönetimini de mültecilerin geri dönüşü konusunda agresif bir politika izlemekle suçladı.

Örgütün Suriye araştırmacısı Sara Kayyali Reuters’a yaptığı açıklamada, “Suriye hükümeti savaşın başladığı 2011’den bu yana hiçbir değişiklik olmadan aynı suistimalleri işlemeye devam ediyor. Mültecilerin en baştaki kaçış nedenlerinin aynısı hala mevcut” diye konuştu.

Esed rejimi 2011 yılında başlayan olaylardan sonra Rusya ve İran ile iş birliği yaparak şehirleri bombardımanlarla yerle bir etti. Kimyasal silah dahil yasaklı olan bombalarla siviller katledildi ve hala bu katliam ara vermeden sürüyor. Durum bu haldeyken, Türkiye’de muhalefet partileri de milliyetçi duyguları hareket geçirip oy alabilmek uğruna, “Suriyelileri istemiyoruz” sloganı atarak ırkçı söylemlerle çirkin bir siyaset güdüyorlar.

HRW’nin tanıklığına yer verdiği kişilerden biri, kendisini Şadi olarak tanımlayan bir erkek. Ürdün’den döndükten sonra hapse atılmış ve geçen Ocak ayında diğer tutuklulara yapılan işkenceyi izlemeye zorlanmış.

Şadi, “Beni 60 yaşında bir erkeğin sorgusunu izlemeye götürdüler. Vücuduna elektrik verdiler. Önümde başka birini daha sorguladılar. 80 yaşındaydı, şeker hastasıydı, elektrik akımı vererek öldürdüler. Gözleri görmüyordu” sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

HRW’nin, “Hayatlarımız Ölüm Gibi” başlığını taşıyan raporu, BM örgütleri, bağımsız kuruluşlar ve avukatlarla yapılan mülakatları da içeriyor.

Suriye’deki çatışmalarda bugüne kadar yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de evlerini terketmek zorunda kaldı.

Suriyeli yetkililerse, geri dönen mültecilerin işkence ve misillemelere maruz kaldığı suçlamalarını reddediyor.

HRW’nin raporda mültecilerin dönüşü konusunda agresif politikalar izlemekle eleştirdiği Lübnan’ın Sosyal Hizmetler Bakanı Hector Hajjar, ülkesinin Suriyeli mültecilerin zorla geri gönderilmemesi ve uluslararası anlaşmalara saygı çerçevesinde güvenli şekilde geri dönmelerinin garantiye alınması ilkesine bağlı olduğunu vurguladı.

Raporda HRW, tüm ülkelerin Suriye’ye zorla dönüş uygulamalarına son vermesi gerektiğinin altını çizdi. Kayyali, “Mültecilerden erken şekilde dönmelerini istemek, ölüme kadar varabilen ciddi risklerle yüz yüze kalmalarına neden olur” uyarısında bulundu.

HRW Ürdün’le ilgili olarak da, bu ülkenin mültecileri büyük çaplı ve organize biçimde ülkelerine geri gönderme yönünde açık bir gayret içerisine girmediğini ancak yabancılara birçok istihdam kapısını kapattığını belirtti.