Srebrenitsa’da Yaşanan Soykırımın Acısı Tazeliğini Koruyor
11 Temmuz 2018

Srebrenitsa’da Yaşanan Soykırımın Acısı Tazeliğini Koruyor

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Bosna Savaşı, yakın tarihin en büyük trajedilerinden birine sahne oldu. Sırplar, Avrupa’nın göbeği Srebrenitsa’da soykırım yaptı. 8 binden fazla Boşnak Müslüman, BM gözetiminde acımasızca katledildi.

Takvimler 11 Temmuz 1995’i gösterdiğinde dünya, insanlık tarihinin gördüğü en korkunç olaylardan birine tanık oldu. Srebrenitsa’da 8 bin 372 Müslüman Boşnak hunharca katledildi. Bu, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük katliam olarak hafızalara kazındı. Aradan geçen 23 yıla rağmen Srebrenitsa’nın acısı dinmedi.

BAĞIMSIZLIK KARARI VE SAVAŞ

Srebrenitsa’da yaşanan olayların başlangıcı, Yugoslavya’nın parçalanmasına dek uzanıyor. Yugoslavya, 1986-1992 yılları arasında yaşanan iç savaşlar sonrası parçalandı. Ardından 1992’de Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık kararı ABD, Batılı ülkeler ve BM tarafından kabul edildi. Ancak bu durum Bosna Savaşı’nın çıkmasını engelleyemedi. Sırplar, kısa sürede Boşnak şehirlerinin pek çoğu işgal edildi.

Birleşmiş Milletler, Bosna’da sivil halkı Sırpların şiddetinden korumak için altı yerleşim birimini güvenli bölge ilan etti. Srebrenitsa da onlardan biriydi. Güvenli bölge ilan edildikten sonra şehrin 24 bin civarı olan nüfusu 60 bini geçti. Sırp zulmünden kaçanlar Srebrenitsa’ya sığınıyordu.

Sırpların Srebrenitsa’ya yaklaştığını gören halk, Hollandalı Birleşmiş Milletler askerlerden kendilerini savunmalarını istedi. Ne var ki bu istekleri kabul edilmedi. Srebrenitsa güvenli bölge ilan edildiğinde Boşnakların elindeki silahlar, BM tarafından toplanmıştı. Sırp ordusu yaklaşırken en azından bu silahların iade edilmesini istediler ama kabul ettiremediler. Dolayısıyla tamamen savunmasız kaldılar.

SIRPLAR BM İLE ANLAŞTI: KATLİAM GÜNLERCE SÜRDÜ

1995 Temmuz’unda Sırp güçleri, Srebrenitsa’daki Hollandalı Birleşmiş Milletler güçleriyle anlaşarak şehri hedef aldı. Savaş sırasında şehrin güvenliğini sağlayan Hollandalı Komutan Thom Karremans kontrolü Sırplara teslim etti.

Sırpların, Ratko Miladiç komutasında Srebrenitsa’ya girmesiyle insanlık tarihinin gördüğü en acı olaylardan biri yaşandı. Şehirde askerlik çağındaki tüm erkekler, bir otobüse bindirilerek kurşuna dizilmeye götürüldü. Peşinden genç, yaşlı, kadın, erkek demeden önlerine gelen herkesi öldürmeye başladılar.

Sırplar, sivil halkı ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü. 5 gün boyunca devam eden katliamda 8 bin 372 kişi öldürüldü. Bosna’daki savaş bu olaydan sonra dünya kamuoyundaki baskıların artmasına neden oldu ve aynı yıl ateşkes ilan edildi.

TOPLU MEZARLAR BULUNDU

Sırp askerleri, cesetleri tanınmaz hale getirerek onlarca toplu mezara gömdü. Soykırım kurbanlarından 600’ü olaydan 8 yıl sonra bulundu ve Potaçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi.

Bosna halkı, aradan geçen yıllara rağmen katliam kurbanlarının toplu mezarlarını aramaya devam ediyor. Toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda törenle toprağa veriliyor. Potoçari’ye defnedilenlerin sayısı bu yıl 6 bin 610’a çıkacak. Ve Bosna halkı 2 binden fazla katliam kurbanını aramaya devam edecek.

Müslümanların yaşadığı acılar bitmek bilmiyor. Önce Cezayir… Dün Srebrenitsa... Bugün Halep, Guta, Dera, Idlip, Türkistan, Arakan...

Rahmetle anıyoruz.

İzleyen ve ortak olanları UNUTMADIK! UNUTMAYACAĞIZ!

SOSYAL MEDYADA SREBRENİTSA TEPKİLERİ

Mahmut KAR @mk_mahmutkar

Tam 23 yıl önce #Srebrenitsa da BM gözetiminde Müslümanların silahları toplandı. Sırplar savunmasız halkı katletti.

Peki bugün farklı mı? Dera'da Ruslar'ın gözetiminde silahlar toplanıyor. Ve Şam rejimi Sırplar kadar cani.

Türkiye o gün izledi bugün ise Rusya ile ortak çalışıyor.

Hakkı Eren @hak_eren

#Srebrenitsa soykırımını lanetliyor, ancak bunu yapan katil Sırplar ile dostane bir şekilde et ticareti yapıyorsunuz!

Sırpların katliam yapmasına imkân sağlayan BM'yi ise Kudüs, Arakan ve Suriye'de kurtarıcı olarak sahaya çağırıyorsunuz!

Her işiniz riya, her sözünüz lâfı güzaf!

Yaşar Yavuz @yyasaryyavuz

Bunu hiç unutma evlat.

Batı hiçbir zaman uygar olmamıştır ve bugünkü refahı, devam edegelen sömürgeciliği; döktüğü kan

İrfan Değirmenci @degirmencirfan

“Bosna sen benim annemsin, Srebrenitsa kız kardeşim” ...

Avrupa’nın gözü önünde işlenen soykırımla kimsesiz kalan bir Boşnak çocuğun ağıdıdır bu. Binlerce insanın gömüldüğü yer, toprağın üstünde artan yoncalar ve mavi kelebekler sayesinde ortaya çıkmıştır, akıttığı gözyaşı ve çektirdiği acılar üzerine kuruludur.

Mahir Ünal @mahirunal

23 yıl önce bugün, yerin göğün haykırdığı ama dünyanın sessiz kaldığı #Srebrenitsa katliamını unutmadık, unutmayacağız, hayatını kaybeden soykırım kurbanlarına Allah’tan rahmet, kardeş Bosna halkına bir kez daha başsağlığı diliyorum.

Muhammed Emin Yıldırım @m_eminyildirim

23 yıldır her hatırlandığında aynı acıyı hissettiren bir soykırımın adıdır #Srebrenitsa ...

Bütün bir dünyanın gözü önünde katledilen 8372 canın adıdır #Srebrenitsa ...

Dünya döndükçe zalimlere lanet, mazlumlara rahmet okunacak yerin adıdır

Şamil Tayyar @samiltayyar27

23 yıl önce bugün #Srebrenitsa'da 8.372 Müslüman Boşnak katledildi.

Yakın tarihin en büyük soykırımıydı.

Mekanları cennette yüce olsun İnşallah.

Zalimler için yaşasın cehennem

Mustafa armağan @mustafarmagan

“Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır.”

Doç. Dr. Mustafa Tuna @mustafatuna0606

23 yıl önce bugün dünyanın gözü önünde 8 bin Boşnak kardeşimiz vahşice katledildi. Bu insanlık dışı soykırımı lanetliyor, vefat eden kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

LAHEY’DEN “SOYKIRIM” KARARI

Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı 2007’de Srebrenitsa’da yaşananların soykırım olduğunu kabul etti. Ancak bundan Sırbistan’ın sorumlu tutulamayacağına hükmetti. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi de Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç’i Srebrenitsa Soykırımı’ndan sorumlu tuttu. Mahkeme, Karaciç’i 40 yıl hapisle cezalandırdı.

Aradan yıllar geçtikten sonra, 27 Haziran 2017’de Hollanda Mahkemesi, Srebrenitsa katliamıyla ilgili önemli bir karar verdi. Mahkeme, Hollanda askerlerinin yasa dışı hareket ettiğine ve Hollanda’nın soykırımda kısmen hatalı olduğuna karar verdi.