Rusya Nüfusunun Yarısı İhtiyaçlarını Karşılayamıyor
11 Ocak 2019

Rusya Nüfusunun Yarısı İhtiyaçlarını Karşılayamıyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Rusya devlet istatistik ajansı “Rosstat” tarafından yayımlanan yeni bir toplumsal araştırma raporu, ülkedeki yaşam standartlarıyla ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya koydu.

Rapora göre 35 milyon Rus, kapalı tuvaleti olmayan evlerde yaşıyor. 47 milyonu sıcak suya sahip değil. 29 milyonu konutlarında hiç akan suya sahip değil ve 22 milyonu da merkezi ısıtmaya sahip değil. Rosstat’ın yayınladığı raporda Moskova ve St. Petersburg’un haricindeki şehirlerin sakinleri; evlerindeki su, sıhhi tesisat, ısıtma ve gaz ya da elektrik tesisleri konusunda ciddi sıkıntılarla yaşıyor.

Raporun öne çıkardığı diğer bir durum da, Rusya'da Moskova haricindeki bölgelerde bulunan insanların durumunu Kremlin yönetiminin önemsememesi. İstatistik verilerine göre Rusya nüfusunun neredeyse yarısı modern dünyada normal kabul edilen ihtiyaç ve gereksinimlere ulaşamıyor.

Rusya’nın Oluşturmaya Çalıştığı İmaj Gerçeklere Aykırı

Toplumsal hayat raporunu değerlendiren yorumcular, Rus nüfusunun yalnızca yüzde 62,7'sinin, modern hayata ve insani gerekliliklere sahip olarak şehirde yaşadıklarını söylüyor. Konu hakkında, Rus blog yazarı Oleg Borovsky, federal bir ülke olarak Rusya'nın çarpıtılmış bir imaj sunduğunu belirterek, “Bugün Rusya'da, Moskova dışında neredeyse hiç şehir yok. St. Petersburg bile uzak bölgelerdeki yerleri, yarı terk edilmiş yerleşim yerlerini kapsıyor” dedi.

Blog yazarı Borovski, Rusya’nın boşaldığını da iddia ediyor ve Moskova'nın bir tümör gibi büyürken bunun ülkenin dağılmasına yol açacak bir sonuca doğru gittiğini iddia ediyor. Rusya’da nüfusun yaşadığı yerlerin 4 bölüme ayrıldığını ifade eden yazar bunları; Metropol merkezi (Moskova), iller (Moskova Bölgesi), çevre (Moskova Bölgesi'ne bitişik mıntıkalar) ve “koloniler ile bunun ötesindeki tüm ülke" şeklinde adlandırdı.

Rusya içinden de pek çok araştırmacı, Rusya’da kırsal alanlarda insanların kalmadığını düşünüyor. Bugün herhangi bir ülkenin Rusya’ya saldırması halinde, kırsal bölgelerde işgale karşı çıkacak kimsenin olmadığı görüşü hâkim.

Bu Süreç Rusya’yı Dağılmaya Götüren Bir Süreç

Rusya’da yayınlanan istatistikleri yorumlayan araştırmacılar, Moskova ve çevresinde yoğunlaşan nüfus ile beraber, Rusya’nın demografik anlamda değiştiğini ve bu yüzyılın sonunda Rusya’nın dağıldığının görülebileceğini de belirtiyor. Bu hususu da dile getiren yazar Borovski, söz konusu durumun dışarıdan bir tutum olmadığını tamamen Rusya’daki beceriksiz yöneticilerden kaynaklandığını iddia ediyor.