Netenyahu: “Esed İle Sorunumuz Yok”
12 Temmuz 2018

Netenyahu: “Esed İle Sorunumuz Yok”

sputnik

Köklü Değişim Medya

“İsrail” Başbakanı Netenyahu, Putin ile yaptığı görüşme sonrası “Esed ile sorunumuz yok” açıklaması ile Esed’in iktidarda kalmasını desteklediğini, nihayetinde ABD ve Astana üçlüsünün de Netenyahu’nun açıklamasına paralel bir plan çerçevesinde hareket ettiğini ortaya koymuş oldu.

Dün Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşen İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu'nun, dönüş yolunda “İsrail”in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'le sorunu olmadığını belirtti. Netanyahu 'Şam'ın varolan ateşkes anlaşmalarına uyması halinde Suriye'ye müdahale etmeyecekleri' mesajını verdi.

Moskova'dan ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamalarla Putin'le Suriye uzlaşmasına vardığını belli eden “İsrail” Başbakanı, ''Esed yönetimiyle sorunumuz yok, Suriye'deki asıl sorun İran ile Hizbullah'' beyanında bulundu.

Esed'in Suriye'nin tamamında kontrolü yeniden sağlaması ve iktidarını istikrara kavuşturmasına İsrail'in itirazı olmadığı mesajını veren Netenyahu, ama “İsrail”in gerek olursa tıpkı daha önce yaptığı gibi yine sınırlarını Suriye ordusuna karşı korumak için harekete geçeceğini belirtti.

“Geçmişte Esed yönetimiyle tek bir sorunumuz yoktu, 40 yıl boyunca Golan Tepeleri'nde tek bir mermi bile ateşlenmedi” diye konuşan “İsrail” lideri, ''Ben (Suriye'ye) müdahale etmeme konusunda net bir politika ortaya koydum ve müdahale de etmedik. Bu değişmedi'' açıklamalarında bulundu.

Kendileri için sorun teşkil edenin IŞİD ve Hizbullah olduğunu, bu durumda da değişiklik olmadığını söyleyen Netenyahu, ''Meselenin özü, bize karşı eylemde bulunan herkese karşı eyleme geçme özgürlüğümüzü korumamızdır. İkinci olarak da İranlıların Suriye topraklarından çıkmasıdır'' dedi.