Moldova’nın Kudüs Kararına Tepki
14 Haziran 2019

Moldova’nın Kudüs Kararına Tepki

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Trump’ın peşine takılan Moldova, Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Moldova'nın “İsrail”deki Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağına ilişkin haberleri derin endişeyle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı ve Erdoğan’ın her defasında “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek eleştirdiği BM’yi yetkili merci olarak işaret etti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Moldova'nın “İsrail”deki Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağına ilişkin haberleri derin endişeyle karşılıyoruz. Filistin meselesinin adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması bakımından kilit önem taşıyan Kudüs’ün statüsü konusunun iç politika mülahazalarıyla uluslararası hukuk hilafına istismar edilmesini son derece yadırgıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri, BM’yi Yetkili Merci Olarak Gösterdi

Dışişleri, her defasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek eleştirdiği BM’yi Filistin konusunda yetkili merci olarak işaret ediyor.

Açıklamada ayrıca uluslararası toplumun tüm üyeleri, Kudüs hakkında kabul edilmiş Birleşmiş Milletler kararlarına riayet etmeye, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsüne saygı göstermeye ve bölgenin istikrarını tehlikeye atacak sorumsuz adımlardan kaçınmaya davet edildi.

Moldova Başbakanı Pavel Filip, salı günü, ülkesinin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı aldıklarını açıklarken, Filistin Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamayla Moldova'nın söz konusu kararını kınamıştı.

İslam İşbirliği Teşkilatı da Moldova'nın “İsrail”deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını her zamanki gibi kınayarak, bu ülkeye kararından vazgeçmesi çağrısında bulunmuştu.