Kuzey Kore lideri’nden Rusya Ziyareti
24 Nisan 2019

Kuzey Kore lideri’nden Rusya Ziyareti

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rus lider Vladimir Putin'le görüşmek üzere Rusya'ya resmi bir ziyaret düzenledi.

Kim için ilk önce Primorye bölgesindeki Hasan kasabasında Rus yetkililer tarafından bir karşılama töreni düzenlendi. Kuzey Kore lideri, kasabadaki tren garında Rus geleneklerine uygun olarak ekmek ve tuz ikram edilerek karşılandı.

İlk defa Rusya’ya gelen Kuzey Kore lideri Kim’in bu ziyareti, ABD ile arasındaki nükleer görüşmelerin tıkandığı bir döneme denk geliyor. Kim'in babası Kim Jong-il 2011'de Rusya'yı ziyaret etmiş, o dönem devlet başkanı olan Dmitriy Medvedev ile görüşmüştü.

Kim Jong-un, yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Vladivostok yakınlarındaki Russkiy Adası'nda yer alan Uzakdoğu Federal Üniversitesi'nde bir araya gelmesi planlanıyor.

Görüşmenin odağında Pyongyang'ın nükleer programı ve ikili ilişkilerin yer alması bekleniyor. Kremlin, görüşmenin hazırlıklarının Kuzey Kore'nin güvenlik endişeleri nedeniyle gizli tutulduğunu açıkladı.

Vladivostok'ta olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Vladivostok kentinin en güney ucu olan Ruski adası bu sabahtan itibaren cuma sabahına kadar bütün deniz trafiğine kapatıldı. Ada içinde konferans salonu olan bir üniversite bulunuyor. Zirvenin bu salonda yapılması bekleniyor.

Putin için Kim zirvesi, bölgedeki nüfuzunu artırmak ve Washington'a karşı daha fazla güç kazanması için önemli bir fırsat.

Kuzey Kore liderinin cumartesi gününe kadar Vladivostok'ta kalacağı bildirildi.