Irak’ta Yeniden Sayılacak Oylar Kül Oldu
11 Haziran 2018

Irak’ta Yeniden Sayılacak Oylar Kül Oldu

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Irak'ta seçim sandıklarının yanmasının ardından, seçimlerin yenilenmesi ihtimali doğdu.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi Bağdat'ta seçim sandıklarının bulunduğu depoda çıkan yangının ardından seçimlerin yeniden yapılması çağrısında bulundu.

Cuburi, yaptığı yazılı açıklamada, çıkan yangının, Irak halkının iradesini değiştirmek, halkı aldatmak ve oylarda sahtecilik yapmak için "kasıtlı" olarak çıkarıldığını söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Allavi, geçici hükümetin kurulup seçimlerin yeniden yapılmasını istedi.

Seçimden birinci olarak çıkan Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı siyasi politbüro temsilcisi Ziya el-Esedi de yaptığı açıklamada, yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını ve amacının seçimlerin iptal edilmesi olduğunu söyledi.

Bağdat Operasyonlar Komutanı Celil er-Rubayi ise yaptığı açıklamada, yangının oy pusulalarının bulunduğu sandıkları etkilemediğini ve sadece elektronik sayım cihazlarının yakıldığını iddia etti.

Başkent Bağdat'ta bugün seçim sandıklarının bulunduğu büyük depoda yangın çıkmıştı. Müdahale sonrası depodan çıkarılan bazı sandıkların yangından etkilendiği görülmüştü.

Irak Meclisi, 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerin şaibeli olduğu gerekçesiyle oyların yeniden elle sayılması kararını almıştı.