İdlib’de Soçi Mutabakatı İşliyor
11 Ekim 2018

İdlib’de Soçi Mutabakatı İşliyor

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

Milli Savunma Bakanlığı, Soçi'deki mutabakat kapsamında İdlib'de oluşturulan Silahtan Arındırılmış Bölge'den, ağır silahların çekilmesi sürecinin bugün itibarıyla tamamlandığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde istikrarın temini için garantör devletler Türkiye ve Rusya arasında 17 Eylül'de mutabakat imzalandığı hatırlatıldı. ABD, AB ve Esed rejiminin memnuniyetle karşıladığı İdlib mutabakatı çerçevesinde belirlenen silahtan arındırılmış bölge için çalışmalar, Türkiye’nin öncülüğünde devam ediyor. Halep-Lazkiye ve Halep-Hama otoyollarının güvenliğinin sağlanıp trafiğe açılacak olması, Esed rejimi için büyük avantaj sağlayacak.

Soçi'de gerçekleştirilen mutabakat kapsamında, coğrafi yapı ve yerleşim alanlarının özellikleri de dikkate alınarak, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları boyunca 15-20 kilometre derinliğinde Silahtan Arındırılmış Bölge'nin oluşturulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Garantör ülke olarak Türkiye mutabakattaki sorumluluklarını yerine getirmiş, bu kapsamda, İdlib'de gerginliğin sonlandırılması ve karşılıklı çatışma riskinin ortadan kaldırılması maksadıyla, ağır silahların Silahtan Arındırılmış Bölge'den çekilmesi 10 Ekim 2018 tarihinde tamamlanmıştır. İdlib'de sürdürülebilir ve kalıcı barışın tesisi için mutabakat kapsamında faaliyetlerimiz hız kesmeden sürdürülmektedir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in 17 Eylül'de Soçi'de anlaşmaya vardıkları, Esed rejiminin de memnuniyetle karşıladığı İdlib Mutabakatının ana hatlarıyla şöyleydi;

-İdlib'in etrafında Suriye ordusu ile silahlı grupları ayıran 15-20 kilometrelik silahsızlandırılmış bir bölge oluşturulacak.

-10 Ekim'e kadar tank, roketatar, top ve havan gibi ağır silahlar bu bölgeden çekilecek.

-15 Ekim'e kadar tüm "radikal terörist gruplar" silahsızlandırılmış bölgeden uzaklaştırılacak.

-2018'in sonuna kadar M4 (Halep-Lazkiye) ve M5 (Halep-Hama) otoyollarının güvenliği sağlanıp trafiğe açılacak.