İdlib ve Çevresi HTŞ’nin İdaresine Girdi
12 Ocak 2019

İdlib ve Çevresi HTŞ’nin İdaresine Girdi

Şarkul Avsat

Köklü Değişim Medya

Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ), Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ile dokuz gün süren çatışmanın ardından, İdlib ve çevresi HTŞ’nin idari kolu olan İnkaz Hükümeti’ne devredilmesini öngören anlaşmaya varması ile bölge üzerindeki hâkimiyetini arttırdı.

HTŞ tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Heyetu Tahriru’ş Şam ve Ulusal Kurtuluş Cephesi arasında, kurtarılmış alanlarda devam eden çatışmayı sonlandırmak ve tüm alanların Kurtuluş Hükümeti’ne tabi olması için Perşembe sabahı bir anlaşma imzalandı” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, tüm askeri barikatların kaldırılması, her iki taraftaki tutukluların karşılıklı serbest bırakılmasına ilaveten bölgenin idari ve hizmet açısından İnkaz Hükümeti’ne bağlanmasını öngören ateşkes anlaşmasına varıldığı aktarıldı.

Soruları yanıtlayan, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurrahman, iki taraf arasındaki ateşkes anlaşmasının, bütün bölgeyi idari anlamda HTŞ’nin kontrolü altına aldığını söyledi.

Kürtlerin kontrolü altındaki alanların dışında, Suriye hükümetinin kontrolü dışında kalan tek şehir olarak görülen İdlib’in kontrolü, daha önce HTŞ ve Türkiye'den destek alan UKC adı altındaki gruplar arasında paylaşılmıştı.

HTŞ, geçtiğimiz hafta UKC’ye karşı bir saldırı başlatmış, son birkaç günde ise bölgede ilerleme kaydetmişti.

SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, HTŞ’nin, Ulusal Kurtuluş Cephesi'ndeki en önde gelen gruplardan biri olan Ahraru’ş Şam ile yaptığı anlaşmada İdlib’in yüzde 75’ini kontrol altına aldığını iletti.

İdlib Anlaşması Tam Olarak Uygulanmadı

Eylül ayında Soçi’de, bölgedeki rejim güçlerinin İdlib’e yönelik askeri operasyonunu engellemek için HTŞ ile silahların, İdlib ve rejimin kontrolü altındaki bölgelerin arasındaki alandan çekilmesini öngören bir anlaşmaya varılmıştı. Ancak, bu anlaşma henüz uygulanmadı.

Dün imzalanan anlaşma uyarınca, Ulusal Kurtuluş Cephesinin ana bileşenleri Ahraru’ş Şam ve Sukur eş-Şam’ın kontrolü altındaki Ariha ve Maarat el Numan gibi alanlar, HTŞ’nin idari kontrolü altında girdi.

“Anlaşma Hayatımızı Çok Etkileyecek”

Maarat el Numan’da yaşayan aktivist Nasır Hazbal (29), “Anlaşma hayatımızı çok etkileyecek. Rejimin bölgeye girmesi için ellerine bir bahane verdi. Anlaşma, bize ve bu devrim için canlarını veren şehitlerin kanına ihanet ediyor” şeklinde bir eleştiride bulundu.

Uluslararası Kriz Grubu'ndan (ICG) analist Sam Heller ise, son gelişmelerin HTŞ'nin kontrolünü sağladığını belirterek, "Şimdi kendini Türkiye ve diğerlerine İdlib'de askeri olmayan bir çözüm için zorunlu muhatap olarak takdim edebilecek" dedi.