Fransa’da Cumartesi Korkusu
07 Aralık 2018

Fransa’da Cumartesi Korkusu

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

“Sarı Yelekliler” Cumartesi günü gerçekleştirilecekleri büyük gösteriye hazırlanırken, darbe teşebbüsü iddiaları ortaya atıldı. Cumartesi günü Fransa’da gerçekleştirilecek büyük protestolarda 89 bin polis görev yapacak.

Fransız basınında yer alan haberde, adı açıklanmayan Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin, Sarı Yelekliler’in Cumartesi günü gerçekleştirecekleri protestolarda Elysee Sarayı’nı hedef alabileceğinden ve bunun bir darbe teşebbüsü oluşturmasından kaygı duydukları aktarıldı.

“Paris’i Yıkmaya Gelecekler”

Adı açıklanmayan yetkilinin basına , “Büyük bir şiddetten korkmamız için sebeplerimiz var, birkaç bin azılı eylemci Paris’i yıkmaya ve öldürmeye gelecek” şeklinde değerlendirmede bulunduğu öne sürüldü. Haberde, İstihbarat sorumlularının Elysee Sarayı’nı uyardığı ve silahlı eylemcilerin parlamento üyelerine, hükümet temsilcilerine, Cumhurbaşkanlığına ve güvenlik güçlerine saldırmayı ve öldürmeyi planladığını söylediği ifadesine yer verildi.

Geniş Önlemler Alındı

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Cumartesi günü gerçekleşecek gösteriler için ülke genelinde 89 bin, Paris’te ise 8 bin polisin görevlendirildiğini, şiddet eylemlerine karşı tedbiren Paris’te mağazaların açılmayacağını beyan etti. Paris'in zırhlı araçlarla korunması, 2005 olayları sonrası bir ilk olacak.

İstifa çağrılarını reddeden Philippe, "Protesto için değil yok etmek için gelen insanlarla karşı karşıyayız." dedi.

Paris'in sembollerinde Eyfel Kulesi yönetiminden yapılan açıklamada da gösteriler nedeniyle kulenin ziyarete kapalı olacağı, önceden alınan biletlerin ücretinin iade edileceği belirtildi.

Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı'nın da kapalı kalmaya devam edeceği açıklandı.

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesi ve yaşam şartlarının zorlaşmasına tepki olarak 17 Kasım'da başlayan sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep etmek için sokaklara çıktıklarını belirtiyorlar.