Esed ‘Açlığı’ Silah Olarak Kullanıyor!
21 Haziran 2021

Esed ‘Açlığı’ Silah Olarak Kullanıyor!

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Suriye'de Esed rejiminin saldırıları, insani yardıma engel olunması, artan fiyatlar ve yaşanan kuraklık açlık krizini had safhaya çıkardı.

Suriye'de 10 yıldır süren savaşta ABD ve Rusya öncülüğünde Esed rejimi saldırıları sonucu 1 milyondan fazla insan hayatını kaybederken yaklaşık 12 milyon kişi de evini terk etti, mülteci konumuna düştü. Uzun süredir derin bir ekonomik krizin içinde bulunan Suriye'de, halkın ekonomik gücü temel gıda maddelerini almaya yetmiyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın verilerine göre nüfusun yüzde 60'ını oluşturan 12 milyondan fazla Suriyeli yetersiz besleniyor. Açlık çeken ve yetersiz beslenen çocukların sayısı sürekli artıyor.

Esed’in insani yardıma engel olması halkın gıdaya ulaşamamasında temel faktör olurken, Suriye'de aylardır süren kuraklık nedeniyle de gıda krizinin daha da büyüyeceği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Suriye temsilcisi Michael Robson Suriye'de bu yıl geçen yıl göre "çok daha az" buğday hasadı yapılacağını açıklarken, Alman Açlıkla Mücadele Örgütü (Welthungerhilfe) de insani yardıma muhtaç olan kişi sayısının çarpıcı bir biçimde artacağını duyurdu. Örgütün Suriye Koordinatörü Konstantin Witschel "Suriye'deki açlık durumu zaten şu anda tamamen bir felaket" diye konuştu.

"Ekmek, Sebze ve Meyve Fiyatları Artıyor"

Alman Açlıkla Mücadele Örgütü'nden Witschel, "insanların gıda rezervleri yok ve bu kuraklıkta yalnız başlarına bırakılamazlar" dedi. "Gıda gittikçe daha kıt hale geliyor ve ekmeğin, sebze ve meyvenin fiyatı artıyor" diyen Witschel, Suriye hükümetinin insani yardıma kasten engel olduğunu ve açlığı bir silah olarak kullandığını söyledi.

Esed rejiminin kontrolündeki bölgelerde gıda sorununu çözmek için buğday ithal edileceği belirtiliyor. Bununla birlikte Ancak Suriye Lirası'nın değerinin sürekli düşüyor olması nedeniyle döviz rezervleri de erimiş durumda.

Rusya daha önce Suriye'ye 1 milyon ton buğday gönderileceğini açıklamıştı.