Erdoğan, NATO’ya Hizmetlerini Anlatıp, İş Birliğine Devam Dedi
22 Haziran 2021

Erdoğan, NATO’ya Hizmetlerini Anlatıp, İş Birliğine Devam Dedi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun ve ABD’nin ihanetlerini sitem ederek sıraladıktan sonra, Türkiye’nin NATO’ya hizmete hazır olduğunu beyan edip, Biden’ın kullandığı “sözde Ermeni soykırımı” ifadesinin hiç gündeme gelmediği için hamdettiği görüşmede, Biden’la güzel bir iklim yakaladıklarını ileri sürdü. Erdoğan, her fırsatta küstahça açıklamalarda bulunan, teröre destek veren ABD ile iş birliği alanlarının çok daha geniş ve karlı olduğu üzerinde Biden ile mutabık kaldıklarını açıklayıp, diyalog kanallarını her düzeyde güçlendirmeye kararlı olduğunu taahhüt etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında NATO zirvesindeki temaslar ve ABD Başkanı Joe Biden’la ikili görüşmesine dair değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Biden’la görüşmesinde, ABD ile doğrudan temasları sıkılaştırma kararı aldıklarını ve iki ülke arasında aşılamayacak sorun olmadığı konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.

Biden’la yaptığı görüşmenin göreve geldikten sonraki ilk yüz yüze temas olması bakımından önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu temasla ülkeler arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatmayı hedeflediklerini ifade etti.

Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlar, terör örgütlerine verdiği destek, sözde ermeni soykırımı iftirası gibi ciddi sorunları bir kenara itip, Biden ile iki ülke arasında üstesinden gelinemeyecek hiçbir meselenin bulunmadığı, tam tersine iş birliği alanlarının çok daha geniş ve karlı olduğu üzerinde mutabık kaldıklarını açıklaması, ABD ne yaparsa yapsın sineye çekip dost ve müttefik diyerek sıkıştıkları yerde yardımlarına koşmaya devam edecekleri yönünde bir yol izlediklerini ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD ile diyalog kanallarımızı her düzeyde güçlendirmek suretiyle Sayın Biden’la yakaladığımız bu güzel iklimi ülkelerimiz bakımından maksimum faydaya dönüştürmekte kararlıyız. Aramızdaki sorun başlıklarınıysa karşılıklı hassasiyetlerimiz ve beklentilerimiz ekseninde zaman içinde çözüme kavuşturacağımıza inanıyoruz” dedi.

Türkiye’nin tek talebinin siyasi ve ekonomik her alandaki egemenlik haklarına saygı duyulması, sınırları içinde ve dışında terör örgütleriyle yürüttüğü mücadeleye destek verilmesi olduğunu kaydeden Erdoğan “Bu şartla her ülkeyle olduğu gibi ABD’yle de yakın müttefiklik ilişkileri kurmaya ve geliştirmeye hazırız. Ülkemizin hiçbir devletle kurduğu ilişki diğerlerinin alternatifi değildir” diye de ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam beldelerine yönelik işgal ve katliamlarıyla bilinen ve Sovyetler'in yıkılmasıyla birlikte İslam'ı ve Müslümanları hedef tahtasına koyan NATO ile ilişkilere de değindi.

Türkiye’nin NATO içinde ABD’den sonraki en büyük ikinci orduya ve en kritik stratejik konuma sahip olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin bugüne kadar ittifaka karşı sorumluluklarını eksiksiz yerine getirdiğini ifade etti.

Erdoğan, “Irak’tan Suriye’ye Filistin’den Libya’ya Kırım’dan Karabağ’a kadar nice can yakıcı konuda NATO kendisinden beklenen güçlü iradeyi ortaya koyamamıştır” tespitinde bulundu.

Erdoğan, NATO üyelerinin “iyi terörist, kötü terörist ayrımına” yönelik eleştirisini yinelerken, IŞİD’le mücadelede tek gerçek ve netice verici müdahaleyi Türkiye’nin yaptığını, bu çerçevede 9 bine yakın yabancı savaşçının sınır dışı edildiğini ve 100 binden fazla kişiye de ülkeye giriş yasağı konduğunu zirvede hatırlattıklarını belirtti. Erdoğan, “Ülkemizin bu gayretine rağmen güney sınırlarımızda bir başka terör örgütü üzerinden tehlikeli bir yapı oluşturma çabalarına asla izin vermeyeceğimizi kararlılıkla hatırlattık” dedi.

NATO zirvesinde Türkiye’nin kendi sınırları içinde ve sınırları ötesinde 9 milyonu aşkın sığınmacıya sağladığı desteğin ve güvenin önemine işaret ettiklerini belirten Erdoğan, temaslar sırasında Türkiye’nin bu konuda daha samimi ve güçlü katkı beklentisini dile getirdiklerini kaydetti.

“Türkiye’siz NATO’nun Varlığını Sürdürmesi Bile Oldukça Güçtür”

Erdoğan, “Bu zirvede bir kez daha görülmüştür ki Türkiye’siz bir NATO’nun mevcut gücünü korumasını bırakın varlığını sürdürmesi bile oldukça güçtür*. NATO’dan ve müttefiklerden her alanda ülkemizin bu önemine ve katkısına uygun bir yaklaşım beklediğimizin altını bir kez daha çiziyoruz*” dedi.

Türkiye’nin en çok desteğe ihtiyaç duyduğu dönemde yalnız bırakıldığını ancak NATO ittifakının küresel güvenliğin tesisi ve korunması konusundaki önemini buna rağmen kabul ettiğini belirten Erdoğan, zirvede bir dizi liderle önemli temaslarda bulunduğunun altını çizdi. Erdoğan bu isimler arasında ABD Başkanı Joe Biden’ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i de andı.