Erdoğan-Merkel Görüşmesi: Erdoğan, NATO’nun Afganistan’da Kalmasını Savundu
05 Mayıs 2021

Erdoğan-Merkel Görüşmesi: Erdoğan, NATO’nun Afganistan’da Kalmasını Savundu

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile bir video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye-Almanya ilişkileri ve bölgesel konuların ele alındığı görüşmede Erdoğan, NATO'nun imkân ve kabiliyetlerini de kullanmak suretiyle Afganistan'a desteğin en etkin biçimde nasıl sürdürebileceğini ele almak gerektiğini belirterek, ABD sonrası işgalci NATO güçlerinin Afganistan’da kalması taraftarı olduğunu beyan etmiş oldu. Erdoğan bu isteğini geçen ay NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e de iletmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Merkel’ın gerçekleştirdiği video konferans görüşmesi sonrası kamuoyu bilgilendirildi.

-Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Almanya ilişkileri ve bölgesel konular görüşüldü.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'nın içine girdiği genel seçim sürecinin hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak, yeni dönemde de Türkiye-Almanya ilişkilerinin sağduyulu ve stratejik bakışla gelişeceğine inandığını ifade etti.

-Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yakalanan ivmenin kaybolmaması gerektiğini belirten Erdoğan, Yunanistan'ın tahrikkâr eylemlerini sürdürdüğünü, Ege'de uluslararası hukuka ve vicdana aykırı olan geri itme hadiselerinin artarak devam ettiğini, tüm bunlara rağmen olumlu gündemin muhafazası için Türkiye'nin itidalli tutumunu koruduğunu beyan etti.

-Erdoğan, NATO'nun imkân ve kabiliyetlerini de kullanmak suretiyle Afganistan'a desteğin en etkin biçimde nasıl sürdürebileceğini ele almak gerektiğini belirterek, Libya'nın istikrarı için Milli Birlik Hükümeti'ni desteklemeye devam edeceklerini, bu kapsamda Almanya ile iş birliği yapmaya da hazır olduklarını taahhüt etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen ay NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, tıpkı Merkel’a söylediği sözleri Stoltenberg’e söylemiş, NATO'nun imkân ve kabiliyetlerini kullanmak suretiyle Afganistan'a desteğin en etkin biçimde sürdürülmesi gerektiğini savunmuştu.

Bu açıklamalardan, ABD’nin çekilmesi sonrası Afganistan’da NATO kuvvetleri ile böyle bir senaryo düşünüldüğü ortaya çıkıyor.