Ekmen: “Kürt Meselesi Bir Kimlik Meselesine Dönüştürüldü”
06 Temmuz 2021

Ekmen: “Kürt Meselesi Bir Kimlik Meselesine Dönüştürüldü”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Dergisi Haziran sayısını “Kürt Meselesi ve Çözüm Arayışları” başlıklı ‘Soruşturma Dosyası’ olarak çıkardı. Soruşturma sorularını cevaplandıran Batman eski Milletvekili Av. Mehmet Emin Ekmen, Cumhuriyet sonrası peş peşe atılan adımlarla Kürt meselesi bir kimlik meselesine dönüştürüldüğünü dile getirdi.

Ekmen yazısında, “Dil, bir kimliğin en belirgin görünümüdür. Kürtçeye ilişkin yasaklamalar meseleyi kimlik meselesine dönüştürmüştür. Kürtlerin bu konudaki ısrarlı taleplerini bastırmayı hedefleyen uygulamalar ise insan hakları sorunlarını ortaya çıkarmıştır” dedi.

Kürt meselesi ve terör sorununun kaynaklarına değinen Mehmet Emin Ekmen, “Kürt aristokratları, çok partili hayata geçiş ile Demokrat Parti’ye ilgi göstermiş ve parti içerisinde dinî-örfi-etnik kimlikleri ile kabul görmüştür. Bu durum, Kürt taleplerinin kamusal alanda görünür olmasında yeni bir merhale oluşturmuştur. PKK ile özdeşleşen terör hareketini, Kürt meselesinin toplumsal-tarihsel arka planını okumadan anlamak mümkün değildir.” şeklinde dile getirdi.

Türkiye, İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerde Kürt meselesi gündeme geldiğinde, konu sürekli olarak dış güçler ve sömürgeci devletler ile ilişkilendirilir. ABD ve AB ülkeleri ile Kürt meselesi arasındaki ilişki sizce nedir, Batılı ülkeler neden Kürt meselesini sürekli gündemde tutmaya çalışmaktadırlar? Yönündeki bir soruya Ekmen, “Ortadoğu’da ‘Kürtler’ diye bir millet var. Bunlar 4 devletin sınırları içerisinde dağınık bir şekildeler ve birey veya kolektif haklar açısından ülkelerin tamamında sorunlar var. Ülkeler kapasitelerini, sorunu çözmek değil çözmemek ve çözdürmemek üzerine kullanıyorlar” cümleleriyle ifade eti.

Sayın Mehmet Emin Ekmen’in “Kürt Meselesi ve Çözüm Arayışları” SORUŞTURMA cevaplarının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Köklü Değişim Dergisi 2021 Haziran sayısında katılımcılara yöneltilen SORUŞTURMA sorularını ve alınan cevapları sizler için haberleştirmeye devam edeceğiz.

#KürtMeselesiNasılÇözülür