“Çin’in Müslümanlara Yaptığı Sapkınlık”
18 Ekim 2018

“Çin’in Müslümanlara Yaptığı Sapkınlık”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yeniden eğitim adı altında toplama kamplarında gözaltına alınan Müslümanların çocuklarını, rahatlarını gerekçe göstererek ailelerinden koparılıp, yetimhanelere yerleştirildiğini açıkladı.

Çin hükümeti daha önceki açıklamalarında inkâr ettiği “yeniden eğitim kamplarını” bugün pişkinlikle savunup, Doğu Türkistanlı Müslümanların yararına çalışmalar yapıldığını ve bedava meslek edindiklerini açıkladı. Açıklamayı, Çin hükümetine çalışan Uygur asıllı Şöhret Zakir yapmıştı. Doğu Türkistan'daki Komünist Parti'nin yöneticilerinden olan Şöhret Zakir, kampların bölgede aşırılığın engellenmesi ve güvenlik amacıyla kurulduğunu söyledi.

“Çocukları Ailelerinden Ayırmak Sapıkça”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Çin Koordinatörü Sophie Richardson, Çin hükümetinin bölgedeki Müslüman çocukları ailelerinden zorla ayırarak devlete ait yetimhanelere yerleştirmesini, sapkınca bir hükümet politikasının parçası olarak nitelendirdi.

HRW, Doğu Türkistan’daki “yeniden eğitim zulmü” ile alakalı yayımladığı son raporda, Çinli otoritelerin aşırılıkla mücadele adı altında yürütülen keyfi gözaltılar nedeniyle anne ve babalarından koparılan çocukları akrabalarına vermek yerine devlet yetimhanelerinde topladığını iddia etti.

Komünist Parti Uygur Özerk Bölgesi Sekreteri Çın Çüenguo'nun, 2020'ye kadar bölgedeki yetim çocukların tamamının devlet yetimhanelerine yerleştirilmesi talimatı verdiği, eğitim kamplarında tutulan Müslümanların çocuklarının bu politikanın hedefi olduğu açıklandı.

Sahipsiz İslam beldesi Doğu Türkistan’da 1 milyona yakın Müslüman, eğitim kamplarında esir tutuluyor.

Şu anda bölgede yetim çocukların % 24’ünün yetimhanelerde kaldığını söyleyen zalim Çin yönetimi, bu oranın 3 yılda % 100’e çıkarılmasının amaçlandığı açıkladı.