Çavuşoğlu: “Afganistan Yönetimi Kalmamızı İstiyor”
21 Haziran 2021

Çavuşoğlu: “Afganistan Yönetimi Kalmamızı İstiyor”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD’nin Afganistan’da mağlubiyeti sonrası Taliban ile Doha’da imzaladığı çekilme anlaşmasına uymayıp, Türkiye’yi devreye sokması ile başlayan süreçte karşılıklı beyanatlar gelmeye devam ediyor. Taliban, Türkiye’nin NATO’nun bir parçası olduğu ve Afganistan’da kaldığı sürece işgalci muamelesi göreceğini defalarca açıklamasına rağmen, Türkiye, Afganistan yönetimi kalmamızı istiyor diyerek Washington’ın verdiği Kabil Havalimanı’nı koruma görevini üstlenme isteğini ısrarla beyan ediyor. Bilindiği üzere Taliban, Afganistan'daki yönetimi ABD kuklası olarak niteleyip, görüşmeyi reddetmiş ve görüşmelerde direk mağlub ettiği Washington'ı muhatap almıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afganistan'ın Kabil Havalimanı'nda güvenliği sağlama rolünü üstlenmesi hususunda, "Afganistan yönetimi de Türkiye'nin burada kalmasını istiyor. Afganistan'ın ihtiyacı olduğu sürece Afganistan'ın yanında olacağız. Bu, sadece askeri güç olarak orada olacağız anlamına gelmiyor." dedi.

Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu'nun sona ermesi nedeniyle NEST Kongre Merkezi'nde düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Afganistan Yönetimi Kalmamızı İstiyor”

Afganistan'ın Kabil Havalimanı'nda Türkiye'nin güvenliği sağlama rolüne ilişkin soruya Çavuşoğlu, Türkiye'nin ilk defa Afganistan'a gitmediğini ve Türkiye'nin NATO'nun kararlı destek misyonu çerçevesinde Kabil Uluslararası Havaalanı'nın güvenliği ve işletmesini üstlendiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

ABD'nin çekilme kararıyla diğer müttefikler de çekiliyor ve kararlı destek misyonu sona eriyor. Bu havaalanının işletilmesi ve güvenliği Afganistan için çok önemli. Afganistan'ın dünyaya açılan kapısı. Sadece Afganistan için değil, orada bulunan, başta Türkiye olmak üzere tüm diplomatik misyonların kalması bakımından da önemli. Türkiye olarak biz bu görevimizi, epeydir üstlendiğimiz ve üstlenmeye devam etme kararı aldığımız bu görevi nasıl devam ettirebiliriz? Tek başına Türkiye'nin üstleneceği bir yükümlülük değil. En başta Afganistan'ın kendisinden desteğe ihtiyacımız var. Afganistan yönetimi de Türkiye'nin burada kalmasını istiyor. Afganistan'ın ihtiyacı olduğu sürece Afganistan'ın yanında olacağız. Bu, sadece askeri güç olarak orada olacağız anlamına gelmiyor.”

Türkiye’nin Afganistan’da TİKA’nın imkanlarıyla birçok proje gerçekleştirdiğini, Havaalanı güvenliği ve işletilmesi meselesinin ise bazı ülkelerin ve uluslararası toplumun desteğiyle mümkün olabileceğine işaret eden Çavuşoğlu, bunu ilgili ülkelerle ve Afganistanlılarla görüştüklerini de açıkladı.

Komşu ülkelerin de katkılar sağlayacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü mekanizmamız var. Terörle mücadelede Pakistan'ın rolü çok önemlidir. Sınır komşu ve arada geçirgenlikler var. Üçlü toplantıda da bunları konuştuk. Bir taraftan terörle mücadele, kaçak göçle mücadele, aynı zamanda Afganistan'a nasıl destek vereceğimizi konuştuk. Önümüzdeki fırsatlar nedir? Ulaşım, enerji iş birliğini değerlendirme fırsatı bulduk. Bu süreci tüm aktörlerle görüşüyoruz” bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

Taliban: “İşgalci Olarak Muamele Ederiz”

Taliban, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO’da Biden ile görüşmesi sonrasında Kabil Havalimanı’nı korumaya yönelik açıklamasına tepki gösterdi. Taliban, “Türkiye de dahil olmak üzere herhangi bir ülkenin askeri güçleri Afganistan'da kalırsa, onlara işgalci olarak muamele ederiz. Ülkemizde silahlı bir biçimde tek bir yabancı askerin kalmasına dahi izin vermeyeceğiz” uyarısında bulundu. Daha önce de Taliban, Türkiye’nin bu isteğine işgalci NATO bileşeni olduğunu gerekçe göstererek net bir şekilde karşı çıkmıştı.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid kısa süre önce Mepa News’e verdiği beyanatta “Türkiye Afganistan'da kalmak isterse, duruşunuz nasıl olacak? Bu konuda Türkiye ile müzakereler sonrası mutabakata varma ihtimaliniz var mı?” sorusuna şöyle yanıtlamıştı:

Politikamızı size bir kere daha tekrar etmek istiyorum ki, Türkiye de dahil olmak üzere herhangi bir ülkenin askeri güçleri Afganistan'da kalırsa, onlara işgalci olarak muamele ederiz*. Ülkemizde silahlı bir biçimde tek bir yabancı askerin kalmasına dahi izin vermeyeceğiz.*

Bu duruşumuzu Türk hükümeti ile de paylaşacağız, tıpkı daha önce de iletişim kanallarımız vasıtasıyla onların diplomatlarıyla paylaştığımız gibi. Bu bizim milletimizin tutumudur ve değişmesi mümkün olmayan nihai sözümüzdür.”

Akdeniz Krizi

Bir gazetecinin Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin ne düzeyde olduğunu sorması üzerine Çavuşoğlu, Ege ve Doğu Akdeniz'deki gerilimden sonra iki ülke arasında diyalog başlattıklarını söyledi.

Ülkeler arasındaki istişarelerin yeniden başladığını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias geldi. Ben oraya gittim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Brüksel'de görüştü. Görüşme olumlu geçti. Sorunların hepsi çözüldü mü? Hayır. Sorunlarımızı diyalogla çözme azmimizi gösterir bu görüşmeler. Umarım her iki tarafta da bu kararlılık ve samimiyet devam eder. Yunanistan'ın provokasyonlardan vazgeçmesi lazım. Söylemlere alıştık. Gidiyoruz basın toplantılarında her şey güzel ancak sonrasında arkamızdan dostum Dendias birçok şey söylüyor. Bunlara gerek yok. Biz bunları görmezden geliyoruz.

Yunanistan'ı uluslararası anlaşmalara sadık kalmalı.Yaz aylarında turizm sezonu boyunca Ege'de herhangi bir tatbikat yapılmaması konusunda centilmenlik anlaşması var. Yunanistan şimdi NAVTEX ilan ediyor. Milli günlerde de NAVTEX ve tatbikat yapmama mutabakatımız vardı. Yunanistan bunu da bozdu. Yunanistan'ın tahriklerden ve kışkırtıcı adımlardan, provokasyondan vazgeçmesi lazım. Ben biliyorum kendi halkını tatmin etmeye çalışıyorlar. Çünkü orada onlara baskı çok. Başlattığımız diyaloğu somut adımlara dönüştürelim istiyoruz. Biz samimi ve kararlıyız"

Rusya’nın Uçuş Kısıtlamasını Kaldırması

Çavuşoğlu, Rusya'nın uçuş kısıtlamasını kaldırma kararını olumlu karşıladıklarını beyan etti.

Rusya'nın, Türkiye'deki vaka sayılarının yüksek olduğu gerekçesiyle uçuşları kısıtlama kararı aldığını anımsatan Çavuşoğlu, alınan tedbirler ve vatandaşın dayanışmasıyla rakamların 5 binlere kadar düştüğü bilgisini hatırlattı.

Türkiye'nin sağlıklı turizm konusunda aldığı tedbirler ve Güvenli Turizm Sertifika uygulamalarıyla dünyaya örnek olduğunu ileri süren Çavuşoğlu, "Geçen sene salgına rağmen 2 milyondan fazla Rus turist Türkiye'ye geldi. Bir önceki yıl 7 milyon civarında Rus turist gelmişti. Bu sene daha fazla, 2 milyondan çok daha fazla Rus turistin gelmek istediğini görüyoruz. Rus turistlerin en çok memnun olduğu destinasyon Türkiye'dir. Gerek Türkiye'de gerekse Rusya'da yapılan anketler bunu gösteriyor. O nedenle bu karardan sektörümüz memnun olmuştur. Belki daha fazla da Rus turistler memnun olmuştur" dedi.

Çavuşoğlu, Alanya'daki Rus komşularının da uçuş kısıtlamasının kalkması yönünde taleplerini dile getirdiğini belirtti.

Güvenli turizm konusunda iş birliğini sadece Rusya ile değil diğer ülkelerle de sürdüreceklerini açıklayanÇavuşoğlu, şöyle devam etti:

Geçen sene Almanya ile yaptığımız iş birliği bir model oldu. Hem bizden hem Almanya'dan bunu öğrenmek için birçok ülke bize ve onlara gittiler. Birçok ülke Türkiye'ye yönelik kısıtlamaları kaldırmaya başladı. İngiltere kendi içindeki sıkıntılardan dolayı henüz bir karar almadı. Belçika, Hollanda gibi ülkeler almadı, değerlendiriyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın bazı liderlerle ikili görüşmesinde bu konular gündeme geldi. Örneğin Fransa'ya benim ziyaretimden sonra transit yolcularla ilgili aldığımız tedbirler noktasında ne istiyorlarsa bilgileri verdik, onlar da Türkiye'yi kırmızı listeden çıkardılar. Elbette sağlığımız önemli, vatandaşlarımızın ve tüm ülkelerin vatandaşlarının. Turizm için ülkemizin ve halkımızın sağlığını feda etmemiz mümkün değil ama sağlıklı turizm konsepti altında turistleri ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız”