Bozkır: “Erdoğan ve Putin Hakiki Dost”
09 Kasım 2018

Bozkır: “Erdoğan ve Putin Hakiki Dost”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Rus yetkililer ile yaptığı görüşmede, “Ülkelerimizin liderleri arasında, hiç abartısız, hakiki bir dostluk var.” ifadelerini kullandı.

Bozkır, Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi temsilcileriyle yapılan görüşmede yaptığı konuşmada, "Ülkelerimizin liderleri arasında, hiç abartısız, hakiki bir dostluk var. Her zaman dediğim gibi, güven ya yüzde yüz vardır ya da hiç yoktur. Zira güven seviyesi yüzde 99 olsa bile, geri kalan yüzde 1'lik kısım, her zaman şüpheler yaratıyor" dedi.

NATO Üyeliği Rusya İle İyi İlişkiler Kurmaya Engel Olmaz

Bozkır, NATO kapsamındaki yükümlülüklerin Türkiye'nin Rusya ile iyi ilişkiler kurmasına engel olmadığını ifade etti. "Türkiye, NATO ve İslam Konferansı Örgütü üyesi olabilir, Şanghay İşbirliği Örgütü'nde gözlemci ülke olmak isteyebilir, Türkiye'nin Rusya ve İran'la harika ilişkileri olabilir ancak biz bunların hepsini ayrı ayrı ele alıyoruz ve ilgili bölgelerdeki ülkelerle işbirliğimizi pekiştirmesini hedefliyoruz" diyen Bozkır, bu süreçlerin düşmanca eylemlerin gerekçesi veya sonucu olmaması gerektiğini ifade etti.

Astana ve Soçi, Suriye'de Çözüm Sürecine İvme Kazandırdı

Volkan Bozkır, Rusya, Türkiye ve İran'ın Suriye'de çözüme ivme kazandırmayı başardığını da kaydetti. Bozkır, "Cenevre süreci çıkmaza girmek ve çökmek üzereyken Rusya, Türkiye ve İran'ın inisiyatifiyle önce Astana ardından da Soçi formatıyla çözüm sürecine ivme kazandırmayı başardık. Böylelikle uluslararası toplum, Suriye'de çözüm konusunda ilerleme kaydetme şansını elde etti." dedi.

“Türkiye, ABD İle Sorunları Çözmek İçin Profesyonelce Çalışıyor”

Diğer taraftan Bozkır, Türkiye'nin ABD ile kötü ilişkiler istemediğini ve ihtilafları çözmek için çaba gösterdiğini belirtti. Bozkır, "Türkiye'yle ortaklık ilişkilerine sahip olduğumuz ve NATO müttefiki olduğumuz için iki taraf da kötü ilişkiler istemiyor. Türkiye-ABD ilişkilerinde inişler ve çıkışlar oluyor. Ankara, sorunları çözmek için profesyonelce çalışıyor" açıklamasında bulundu.

“Astana Üçlüsü”

Astana süreci ile başlayıp Soçi ile süregelen Rusya-Türkiye dostluğu, her platformda yükses sesle ifade ediliyor. “Astana Üçlüsü” olarak bilinen Rusya,Türkiye ve İran, Suriye meselesini Esed’in lehine çevirerek devrimi İdlib’e sıkıştıran adımları Astana ve Soçi’de atmışlardı. Gelinen noktayı tebrik eden ABD, “İstanbul Zirvesi” ile başlayan siyasi süreç için de memnuniyetini açıklamıştı. ABD’nin memnuniyet duyduğu Suriye’deki bu gelişmelerin bizzat merkezinde olduğu, İstanbul Zirve’sinde İran’ın sandalyesinin kaldırılmasıyla iyiden iye hissedildi. Rusya ve Türkiye her fırsatta İran ile ortak çalışmaktan ve İran’ın Suriye’deki yapıcı rolünden bahsederken, Tahran’ın zirvede olmaması, masayı kuran gücün ABD olduğunu gözler önüne seriyor.