Avrupa Barbarlığı: İspanya, 37 Göçmeni Sınırda Vahşice Katletti
27 Haziran 2022

Avrupa Barbarlığı: İspanya, 37 Göçmeni Sınırda Vahşice Katletti

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Fas'taki 20 kilometrelik İspanya toprağından Avrupa'ya sığınmak isteyen binlerce mülteci, İspanya ve iş birlikçi Fas yönetimine bağlı polislerin ortak gerçekleştirdiği vahşi saldırının hedefi oldu. Açılan ateşte en az 37 mülteci hayatını kaybederken İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, katliamı gerçekleştiren polisleri tebrik etti.

İspanya’nın Fas Sınırındaki Melilla bölgesine geçerek İspanya'dan sığınma talep etmek isteyen binlerce göçmen, akın akın sınıra doğru yöneldi.

Bunun üzerine Fas ve İspanyol polisi 2 binden fazla göçmenin üzerine rastgele ateş açtı.

Polislerin açtığı ateşte en az 37 göçmenin hayatını kaybedereken, yüzlerce göçmen de ciddi şekilde yaralandı.

Bölgeden gelen görüntülerde göçmenlerin sınır hattındaki polisler tarafından silahla yaralanmış bir şekilde üst üste yığıldığı, kiminin can çekiştiği ve kan kaybettiği görüntülere yansıdı. Orta çağ Avrupa barbarlığının andıran görüntüler haber ajansları tarafından servis edildi. Halen Afrika topraklarını sömürerek fakirleştiren Avrupa, yaşanmaz hale getirdiği topraklardan gelmek isteyen göçmenleri ya sınırda katlediyor ya da insanlık dışı muamelede bulunuyor. Bu katliamlara Afrika’daki iş birlikçi yönetimler de destek veriyor.

“Katil, İspanya-Fas Göçmenlik Anlaşması”

Fas ve İspanyol insan hakları örgütleri de konuyla ilgili ortak bir açıklama yayımladı. Fas İnsan Hakları Örgütü (AMDH), İspanya merkezli “Caminando fronteras/Sınırlarda yürümek”, Attac Maroc, Savunmasız Durumdaki Göçmenlere Yardım Derneği ve Fas Sahraaltı Toplulukları Kolektifi imzalarıyla yayımlanan açıklamada, “Katil, İspanya-Fas göçmenlik anlaşması” ifadelerine yer verildi.

“Trajik olaylar, güvenlik temelli göç politikalarının başarısızlığının şiddetli bir hatırlatıcısıdır” ifadesinin yer aldığı açıklamada şunlar söylendi:

“Bu genç Afrikalıların ‘Avrupa Kalesi’ sınırlarında ölmesi, Fas ve İspanya arasındaki göç konusundaki güvenlik iş birliğinin ölümcül doğası hakkında bizi uyarıyor. Cuma günü 24 Haziran'da yaşanan trajedinin koşulları birkaç haftadır mevcuttu. Nador ve bölgesindeki göçmen topluluklara yönelik gözaltı kampanyaları, kamplara baskınlar ve zorla yerinden etmeler bu dramın önceden habercisiydi. Mart 2022’de Fas ve İspanya arasında göç alanında güvenlik iş birliğinin yeniden başlaması, iki ülke arasındaki koordineli eylemlerin çoğalmasının doğrudan bir sonucu olmuştur”

Açıklamada Fas’ın Melilla sınırındaki Nador kentindeki mültecilerin bir buçuk yıldan uzun bir süredir ilaç ve sağlık hizmetlerine erişemedikleri, kamplarının yakıldığı ve mallarının yağmalandığı belirtilerek, "Az miktardaki yiyecekleri yok ediliyor ve kamplarda bulunan az miktardaki içme suyuna bile el konuluyor. Bu cezalandırıcı tutumun her iki tarafta da şiddet sarmalına yol açıyor. Kaynağı ne olursa olsun kınanması gereken bu şiddet, Nador'daki göçmen toplulukların yıllardır hem İspanyol hem de Faslı kolluk kuvvetleri tarafından maruz bırakıldığı sistematik şiddeti hatırlatmaktadır.” denildi.