Ahmet AY: "Şeyh Said’in Kürtçülükle Uzaktan Yakından Alakası Yoktu”
16 Temmuz 2021

Ahmet AY: "Şeyh Said’in Kürtçülükle Uzaktan Yakından Alakası Yoktu”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Dergisi 2021 Haziran sayısını “Kürt Meselesi ve Çözüm Arayışları” başlıklı bir Soruşturma Dosyası olarak okuyucusuyla buluşturdu. Tarihçi yazar Ahmet AY, Kürt meselesi hususunda sorulan ve en çok merak edilen 10 soruyu cevapladı. AY, Şeyh Said kıyamı ile ilgili soruya detaylı bir şekilde cevap verdi.

Ahmet AY, birinci soruda “Osmanlı döneminde insanları bir arada tutan yegâne unsur dini saiklerdi” ifadesiyle toplumun çimentosunun İslam olduğunu ifade ederken, kavmiyetçiliğin Osmanlı İslam Devleti’nin son döneminde nasıl gündeme geldiğine değindi.

Cumhuriyetin ilk döneminde yaşanan Şeyh Said Kıyamını nasıl değerlendiriyorsunuz?” başlıklı ikinci soruya en detaylı yanıtını veren Ahmet Ay, resmi tarih kitaplarında ciddi dezenformasyon yapılan Şeyh Said kıyamı ile ilgili yaptığı açıklamanın bir kısmı şöyle:

Bir kere Şeyh Said’in Kürtçülükle uzaktan yakından alakası yoktu. Bizzat dinleme imkânı bulduğum müritleri, “Şeyhin bir tek kere olsun Kürtçü bir cümle kurduğuna tanık olmadık.” ifadeleri bunu doğrulamaya yeter. Zaten idam sürecindeki ifadeler, zabıtlarda yer alan beyanlar Şeyh Said hadisesinin Kürt ya da Kürtçülükle ilgili bir yönünün bulunmadığını, bunun yanı sıra hareketin tamamen dini saiklerle başladığını gösteriyor.

Bakınız, İngilizlerin Bağdat Yüksek Komiserliği Eylül 1925’te Seyyid Abdulkadir’in oğlu Seyyid Abdullah ve yakını Seyyid Taha ile yaptıkları görüşmede bir anlaşmaya varmışlardı. Bu anlaşmaya göre:

Seyyid Abdullah, beraberinde 200 yakını ile birlikte Revanduz’daydı. Yüksek Komiser onların Irak’a iltica etmeleri hâlinde Türkiye’deki olaylara dahil olmayacaklarına dair söz aldı.

İngilizler Şeyh Said’i kandırsaydı, isyana teşvik etseydi böyle bir anlaşma yapar mıydı? Kaldı ki İsmet İnönü hatıralarının ikinci cildinde Şey Said’in İngiliz yardımı almadığını söylüyor.”

AY, sonraki sorularda PKK ve HDP’nin misyonuna ve dış bağlantılarını vurguladı ve “Sykes-Picot ile sağlanan bölünmenin ileride bugün yaşadığımız sorunları doğuracağını bilmek kehanet sayılmaz ifadesiyle sömürgeci Batılı devletlerinin planlarına dikkat çekti. Dünyayı uzun vadeli planlarla dizayn edenlere işaret eden AY, “Bugün yaşanan COVİD-19 salgınının bile bu yüzyılın tasarımı ile alakalı olduğunu söyleyenlerin iddialarına katılmamak mümkün değil.” çıkarımında bulundu.

ABD’nin artık müttefikimiz olmadığını bilmeyen kalmadı. Artık ‘Sözde müttefik’ bile değiliz. Lakin dünyada Soğuk Savaş döneminde kurulan paktların yıkılması ya da mesela Türkiye’nin bu paktı terk etmesinin kısa sürede gerçekleştirmesi doğru ve mümkün değil.” ifadeleriyle AK Parti’nin PYD’ye binlerce silah vermesine rağmen Washington ile sürdürdüğü iş birliğini bu şekilde savundu.

Ahmet AY’ın 10 soruya verdiği yanıtları ve çözüme dair görüşlerinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

#KürtMeselesiNasılÇözülür